עלון מס' 7: 31.7.13 - על האופה המקומי, "חקלאות בשיתוף הקהילה" ותחרות מתכונים
מהנעשה בחווה בבית זית (פינת חמד מתחת לבית...)
מהמשרד...
ניחוחות האופה המקומי משתלטים על המשרדאחרי שסיקלנו, זרענו, קטפנו ושילחנו לדרך שלל סלי ירקות מפנקים, הגיע הזמן...
בחודשים הבאים ננסה אט אט ובהדרגה לשלב בסלים תוצרת מקומית של עסקים או בעלי מקצוע מקומיים שתעשיר את הסלים בתוצרת שאינה גדלה בגן הירק אלא בלול, בתנור, בכוורת או על עץ הפרי.
איך זה יעבוד?
מדי פעם נכיר לכם עסק מקומי שנוצר עימו חיבור (גם טכני וגם רעיוני) ונציג לכם את התוצרת הייחודית שלו.כל המעוניין יוכל לבצע דרכנו הזמנה קבועה של מוצר מסוים שתצטרף לסל הירקות השבועי שלו.
הבכורה היא ללחם...
את הבכורה נעשה עם האופה המקומי, עמר סלע. עמר הוא תושב בית זית שאופה לחמים מדהימים לפי הזמנה. למען הגילוי הנאות עומר הוא לא רק "האופה" אלא גם חבר ותומך נלהב. מלבד הצטרפות משפחתית לסיקולי האבנים הראשונים עומר דאג מדי יום שישי לצייד אותנו בכיכרות לחם מפנקות על מנת להשביע את רעבונם של העמלים בשדה. הפרוסות נחטפו, ועוד לפני שהיו ירקות בשדה היה כבר ברור, הלחמים האלו יצטרפו יום אחד אל הסלים!
אז הנה הגיעה העת וביקשנו מעומר לספר קצת על עצמו ולהציג את מרכולתו:
שמי עמר סלע ואני אופה לחמים אורגניים על בסיס מחמצות פה בבית זית.
כל הלחמים מורכבים מקמחים אורגניים מלאים בלבד - שיפון, כוסמין או חיטה, ללא שמרים, ללא סוכר, ללא חומרים משמרים או מתפיחים או מלבינים ושאר מזיקים.
אני אופה בביתי בבית זית ומוכר רק לאנשים ורק לפי הזמנה.
החזון שלי הוא לאפות לבני אדם ולא למדפים, ולעבוד רק לפי צורך - אקולוגית ורעיונית - לא לאפות מאסות אלא לאפות בדיוק מה שמוזמן ונכון.
את ההזמנות ממני אפשר לעשות דרך החווה והלחמים יגיעו בימי חמישי עם סלי הירקות.
בכל שאלה, הערה וכן הלאה אפשר לפנות אלי במייל או בטלפון .
עמר סלע, אופה מקומי 054-6773050
מייל: omerbread@gmail.com
פייסבוק: http://www.facebook.com/shulabread
אז ככה... בקובץ (Word) המצורף למייל זה נמצאת רשימת הלחמים המופלאים של עמר עם פירוט הרכיבים והמחיר. מי שמעוניין לצרף מדי שבוע לסל שלו את אחד הלחמים (או יותר) מוזמן להעביר לנו את הבקשה במייל עד רביעי ב- 12:00 והחל מחמישי הבא נוסיף את הכיכרות לסל.
חשוב לנו להבהיר!!! אנו נקבל את ההזמנה עם סוג הלחם והכמות ונצרפה לסל, אך בכל שאלה או התלבטות עמר הוא האופה, הוא האבא (והאמא) של הלחם והוא ישמח להיות הכתובת לשיחות בצק וקמח...(פרטי ההתקשרות למעלה).
מהשדה...
מה צפוי לנו השבוע בסל...? מנגולד, פטרוזיליה, פקוס/מלפפון, חציל/חציל, עגבניה, תירס, כרישה/בצל ירוק, שרי, פלפל, שעועית ירוקה/צהובה, קישוא עגול/בהיר. בסל הגדול יצטרפו... גזר, בצל יבש, דלורית, עירית שומית, ותפו"א אדום. (באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים ממגדלים אחרים השבוע על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).
שני חדשים ואחד ותיק...
העלווה במקשת הדלוריות מתחילה להתייבש והדלורית מצטרפת לסל. השבוע לסל הגדול ובהמשך לכולם, עד שובע...
הבצל הירוק שנשתל רק במחזור השני זוקף את עמודיו הירוקים ויתחלק ביחד עם הכרישה על חלק מהארגזים.
המנגולד הוותיק שקוצץ לו לפני מספר שבועות בגלל קימחון (פטרית קיץ טיפוסית שתוקפת את העלים) הצמיח בגאווה עלים ירוקים וחדשים. אך מה? המנגולד הוותיק שנשתל רענן וצעיר בימים הקרירים של סוף אפריל הגיע עמנו עד חומו של אוגוסט, ואנו כבר לא היחידים שחומדים את עליו הירוקים. המנגולד, שתמיד מושך אליו שלל מזיקים שמחוררים את עליו סובל בחום הקיץ עוד יותר מריבוי המזיקים ועליו נראים לעיתים כמטרה במטווח. אך אנו אופטימיים. ראשית, החורים בעלים מהווים לדעתנו את האישור המוסמך ביותר (הטבע) לכך שהצמח לא רוסס בחומר כלשהו וראוי ביותר למאכל. שנית, טעמו לא נפגם כלל. עדים לכך כל אלו שהצטרפו אלינו השבוע לארוחות הבוקר בחווה והתענגו על עלי המנגולד המתחדשים שבושלו עם גרגרי חומוס, עגבניות ושאר ירקות. ולסיום, כמו סוחרי הירקות של פעם, נתבדח ונזכיר, שהחורים אינם כלולים במחיר...
מההרים סביב...
חקלאות בשיתוף הקהילה... קהילה???
שותפות בין אנשים לעסקים בסביבת מגוריהם יוצר "קהילה" חברתית וכלכלית.
הצרכן יוצר חיבור חברתי עם אנשי השדה וצרכנים נוספים, מגדיל את תחושת השייכות לסביבה בה הוא חי ויכול להרגיש כי יש ערך מוסף בהרגלי הצריכה שלו.
הכסף אותו הצרכן מוציא אינו הולך לרשת שיווק גדולה או לחקלאי תעשייתי גדול שגר בכלל בחו"ל, אלא נשאר בקהילה ותומך בעסקיה המפרנסים בסופו של יום את אנשי הקהילה עצמה, שהוא אחד מהם. נניח שכל תושבי הסביבה החלו לבוא לקנות את העוגות של שימחה. כעת לשימחה יש יותר כסף פנוי לצרוך בעסקים מקומיים אחרים שלקוחותיו הם בעליהם או עובדיהם. כעת ללקוחות של שימחה יש יותר כסף פנוי לקנות עוגות... וכן הלאה וכן הלאה...
מהמטבח...
אנו מכריזים על פתיחתה החגיגית של תחרות מתכוני הקיץ המסורתית שלנו!!!
אנו מזמינים אתכם לשלוח לנו במהלך חודש אוגוסט מתכונים יצירתיים שלכם. מדי שבוע נציג שניים או שלושה מהם ובסוף אוגוסט יוכרזו הזוכים בתחרות.
שני הקריטריונים הנמדדים בתחרות הם יצירתיות (מתכון שעועית עם רוטב עגבניות לא תופס...) והאחוז שתופסים ירקות החווה במתכון (סלמון עם כוסברה מעל זה לא הכיוון...).
אז קדימה... לחשוב יצירתי, לנסות בבית ולשלוח לנו מתכון (נשמח גם לתמונה).
לזוכים מובטחת הפתעה שווה בסל הירקות...
שיהיה לכולנו סוף שבוע יצירתי, תחרותי ומוצלח... צוות החווה.