עלון מס' 17: 16.10.13 - הצלת הירקות מעשבים ומזיקים שונים והאם החווה אורגנית?!

October 15, 2013

מהנעשה בחווה בבית זית (ירקות שגדלו ממש מתחת לבית…)

 

מהמשרד…

לכל המצטרפים החדשים ולכל המסתקרנים הוותיקים,

רצינו להזכיר שאנו מציעים אפשרות לצרף לסל הירקות מדי שבוע גם לחם של עמר האופה המקומי. עמר הוא תושב בית זית אשר אופה לפי הזמנה לחמי שאור (על בסיס מחמצת) המורכבים מקמחים אורגניים מלאים בלבד - שיפון, כוסמין או חיטה, ללא שמרים, ללא סוכר, ללא חומרים משמרים או מתפיחים או מלבינים ושאר מזיקים.

מוזמנים להתנסות ולהחליט אם ברצונכם לצרף באופן קבוע לחם מפנק לסל הירקות שלכם (זהירות זה ממכר…)

בקישור הבא לטופס ההזמנה תוכלו למצוא את הרשימה המעודכנת של הלחמים, מחירים, מרכיבים וכמובן להזמין…

אלו הפרטים של עמר לכל המעוניין לשאול או להתעניין יותר…

עמר סלע, אופה מקומי054-6773050

מייל: omerbread@gmail.com

פייסבוק: http://www.facebook.com/shulabread

 

מהשדה…

 

מלחמה ושלוםאנו מגדלים שדה ירקות ולכן אין לנו ברירה אלא לצאת מפעם לפעם להגנת ירקות השדה מפני מתחריהם הטבעיים. זהו קרב עיקש אך סובלני ביותר. זהו קרב המקבל בהבנה ובכבוד את ה"יריב" ואת חלקו הלגיטימי במארג החיים בשדה ובאכילת הירקות.

נספר לכם הפעם על מקצת החברים שמבקרים אותנו בשדה והופכים לא פעם ליריבים מרים.

 

יריב מס' 1: עשבים (שאינם שוטים כלל וכלל...)

כלי נשק: ידיים חשופות, ידיים עם כפפות, סכינים ואם ממש הזנחנו אז גם מעדר ומכוש.

העשבייה גדלה בכל מקום שבו תשקה ובחורף פשוט בכל מקום. בערוגות יש מים, אדמה מאווררת וקומפוסט, אך יש גם שלל ירקות שזקוקים למים, לחומרים בקרקע ולמקום. המאבק הוא אינסופי ואנו נדרשים לעבור על כל הערוגות אחת לשבועיים שלוש עד שהצמחים מספיק גדולים להשתלט בעצמם על הערוגה. בחורף הסיפור כבר שונה לגמרי…

 

יריב מס' 2: ציפורים (בעיקר חבורת בולבולים חסרי מורא…)

כלי נשק: צעקות, מחיאות כף, אבנים ו… דיסקים!?!?!? (הדחליל כבר תפס שכל ועזב להייטק…) מחזור גידולי החורף הראשון שנשתל לפני יותר מחודש סבל ועדין סובל מאוד מארוחות הבוקר של הבולבולים. תחילה זה היה נראה כעוד תוספת פסטורלית לחווה אך במהרה התחלנו לזהות נזקים רבים בחסה, בשומר, בכרובית ובברוקולי. כניסוי קשרנו מעל חלק מהאזורים האחולים חוטים עם דיסקים המסתובבים ומנצנצים לכל עבר בתקווה להבריח את הסועדים. למרבה ההפתעה הניסוי המצחיק התגלה כדי יעיל. אך עדיין מוקדם בבוקר שעוד השמש מתחבאת לה ואין רוח שתסובב את הדיסקים מגנבים להם הסועדים לנשנוש בוקר זריז.

 

יריב מס' 3: מכרסמים למיניהם

כלי הנשק: שלושת המוסקטרים, ג'ורג'יו, נפתול ורפי.

ישנם שיטות רבות להתמודד עם העכברים, החולדים וחבריהם, חלקן כוללות רעלים שונים וחלקן כוללות שיטות ישנות של הפחדה או לכידה. אנו מקבלים בהבנה (לרוב…) את תפקידם של המכרסמים בשדה אך דורשים משלושת הציידים שלנו לשמור שלא יגדל מספרם יתר על המידה בעקבות התנאים הנוחים שהשדה מספק.

 

יריב מס' 4: זחלים למיניהם

כלי הנשק: פרוביט

עד כה הצלחנו לעבור את האביב והקיץ ללא ריסוס חומרים כלל. בחלק מגידולי החורף ששתולים כעת השתמשנו לראשונה בחומר הנקרא פרוביט המתמודד עם סוגי זחלים שונים. גם השדה המגוון, האיזון שאנו מנסים לשמר בו והגידול העונתי לא תמיד עוזרים ולעיתים מתרבה אוכלוסייה של מזיק מסויים וביכולתה לחסל ערוגות שלמות ללא כל יכולת שלנו למנוע זאת . פרוביט הוא חומר המכיל חיידק הגורם ל"קלקול קיבה" לזחלים הניזונים מהצמחים שרוססו בו. הזחלים מפסיקים לאכול וכך אוכלוסייתם מידלדלת. החומר אינו פוגע באויבים הטבעיים של הזחלים, הניזונים מהם ואינו פוגע באורחים הנוספים של הצמח כמו הדבורים המאביקות למשל. החומר מאושר לשימוש עד הקטיף עצמו ללא צורך בזמן המתנה.

 

בחקלאות האורגנית ישנם מגוון חומרי הדברה המורשים לשימוש. לרוב אלו חומרים בעלי פעולה ממוקדת ומתוחכמת יותר שאינם פוגעים בשאר הסביבה הטבעית ואינם דורשים זמן המתנה בין הריסוס לקטיף. לנו אין אומנם אישור אורגני רשמי אך אנו נקפיד להשתמש רק בחומרים אלו ואף להימנע גם משימוש בהם ככל שניתן.

 

אז מה צפוי לנו בסל השבוע…

עגבניה, מלפפון, מנגולד / קייל, בטטה, גזר, דלעת, רימון, תפו"א, חסה ורוקט. בסל הגדול יצטרפו… פטרוזיליה, בצל, חציל / לוביה, סלק / קולרבי.

(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים ממגדלים אחרים השבוע על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

 

מההרים סביב…

 

תשובה קצרה לשאלה מוכרת:

 

האם אנו חווה אורגנית?

אז כמו שנכתב כבר, אין לנו אישור רשמי, ובהיקפי הגידול והמכירה שלנו לא ממש משתלמת ההתעסקות בכך. אך כן, אנו עומדים בכל הנדרש עבור אישור שכזה.

אם לומר את האמת, ההגדרות פחות חשובות לנו, גם חקלאי שמגדל 100 דונם של גזר ועומד בתקנים יכול להיחשב אורגני.

 

מה כן חשוב לנו?

חשוב לנו לגדל את הירקות קרוב לשולחן ולמועד בו הם יאכלו,

חשוב לנו שהסועדים סביב השולחן ידעו מהיכן באים הירקות שהם אוכלים, יכירו את השדה, את הנעשה בו, את אנשיו ואף יוכלו לבוא לבקר, להריח ולטעום…

חשוב לנו לצמצם ככל הניתן את הפגיעה בסביבה, את הצורך של השדה בתשומות חיצוניות,

חשוב לנו לעבוד עם הידיים, בידיים, בפשטות, בחוכמה ובשמחה…

חשובים לנו האנשים שעבורם החווה הזו פועלת,

חשובים לנו האנשים שקונים את הירקות, שביעות רצונם והתקשורת הישירה שלהם אלינו ולשדה,

חשובים לנו העובדים בחווה שלמענם הקמנו את מרחב העשייה הפורה, המלמד והמלא חיים הזה...

 

מהמטבח…

לקוחה אמיצה ויצירתית במיוחד שלחה לנו מתכון לאמיצים בלבד. אנא שחררו קיבעונות וחששות וצאו למטבח עם רצון לחוות ולהתנסות…

המתכון למרק חסה (בצבע וטעם של מרק אספרגוס) של יעל אשר הופיע בעלון - מופיע בנפרד באתר תחת לשונית "מרקים".

 

שיהיה לכולנו סוף שבוע של גילויי אומץ ותעוזה… צוות החווה. 

Please reload

כתבות אחרונות
Please reload

חיפוש לפי תגים
Please reload

(עמותת קיימא"- ארגון נוער סביבתי חברתי (ע.ר 580568103"

© All Rights Reserved Kaima 2013