עלון מס' 19: 30.10.13 - על אלוף השום בחווה וחלקה חדשה בעין כרם

October 30, 2013

מהנעשה בחווה בבית זית (השום וכל השאר מתחת לבית…)

 

מהשדה…

 

אלוף שום (הגירסה המקוצרת כפי שסופרה לביאליק במקור ע"י המקומיים…)

 

בֶּן אַחַד הַמְּלָכִים יָצָא בָאָרֶץ לְשׁוּטוֹ, / לְמַעַן אֱסֹף חָכְמָה וָדַעַת וּלְשִׂימָן אֶל-יַלְקוּטוֹ, / וַיַעֲבֹר בֶּן-הַמֶּלֶך בְּכָל-חֲמֵשׁ הַיַּבָּשׁוֹת, / וַיָּתָר אֶת-הָאֲרָצוֹת הַיְּשָׁנוֹת וְהַחֲדָשׁוֹת, / וַיִקְרַע אֶת-כָּל-שִׁבְעַת הַיַּמִים, / וַיִּצְלַח אֶת-כָּל-הַנְּהָרוֹת וְאֵת כָּל-הָאֲגַמִּים, / וְגַם אֶל-הָאִיִּים הָרְחוֹקִים הִגִּיעַ, / וְעַד מֵעֵבֶר לְהָרֵי הַחֹשֶׁךְ הִבְקִיעַ.

 

וַיְהִי בִמְלֹאת שִׁבְעָה שָבוּעוֹת לְצֵאתוֹ, / וַיִּמָּלֵךְ עָלָיו לִבּוֹ לָשוּב אֶל-בֵּיתוֹ, / וַיְצַו בֶּן-הַמֶּלֶך לָצֹר כֵּלָיו, / וְהִנֵּה-זֶה בָא הַמַּגִּיד וַיֹּאמֶר אֵלָיו:

 

"אֲדוֹנִי בֶן-הַמֶּלֶךְ הַנֶּחְמָד וְהַנָּעִים! / שָמַעְתִּי כִּי-יֵשׁ בָּעוֹלָם חוות-פְלָאִים, / וָאֹמַר: אֶגְלֶה אֹזֶן רוֹמְמוּת כְּבוֹדוֹ, / אוּלַי יְהִי עִם-לְבַב הֲדַרה-תִּפְאַרְתּה, / וְסַרְתָּ אֶל-הָחווה וַחֲקַרְתּה.

וַיֹּאמֶר בֶּן-הַמֶּלֶךְ: דְּבָרֶיך טוֹבִים וּנְכֹחִים!

 

וַיְהִי בַהגיע בֶּן-הַמֶּלֶך אֶל-הַחווה, / וַיִּשְׁתּוֹמֵם כִּי לֹא-מָצָא כָל-חֲדָשָׁה, / עגול הוא הכרוב וזקופה הכרישה, / הסלק אדום ואין כל חדשה. / וַיִּזְעַף בֶּן-הַמֶּלֶךְ וַיָּנַּע בִּכְתֵפוֹ, / וַיֹּאמֶר: עַל-מֶה חָרַדְתִּי אֵפוֹא, / וָאָנִיעַ עַצְמוֹתַי עַד הֲלֹם? – / אַךְ שִׁקֶּר-לִי הָאִישׁ וַיַּחֲלֹם חֲלוֹם!

 

שלום! הריע איש החווה והוֹפִיעַ, / וַיּוֹלִיכוּ אֶת-בֶּן-הַמֶּלֶך וַתִּיפָּקַחְנָה עֵינָיו, / וַיַּרְא אֶת-שֻלְחַן הַמֶּלֶכים וְאֶת-הַסְּעֻדָּה, / אֲשֶר הֵכִין איש החווה לָאוֹרֵחַ הַבָּא,/ ירקות ופירות וְשלל מַטְעַמִּים, / אֵין שֻלְחַן הַחווה חָסֵר מְאוּמָה, / גַּם יֵינוֹת עַתִּיקִים ודברי דְבַשׁ מְתוּקִים / וַיֵּשְׁבוּ לֶאֱכֹל וְלִשְׁתּוֹת וְלִשׂמֹחַ.

 

וַיְהִי אַחֲרֵי אָכְלָם וְאַחֲרֵי שָׁתֹה, / ואיש החווה וְכָל-עֲדָתוֹ / יוֹשְׁבִים אֶת-אוֹרְחָם הַנַּעֲלֶה בִּמְסִבָּם, / וְעֵינֵי כֻלָּם חֶצְיָן עֲצוּמוֹת / וַיִּתְעַטֵּשׁ הַאיש וַיִּשְׁאַל אֶת-אוֹרְחוֹ כַּנִּימּוּס:

 

"הַגִּידָה-לִּי, אוֹרְחִי וּבֶן אָחִי! / הֵן חָכָם אַתָּה וְחִכְּךָ יִטְעַם כָּל-טָעַם, – / הֶעָרְבָה לְךָ אֲרוּחָתִי הָפָּעַם?"

וַיְזוֹרֵר בֶּן-הַמֶּלֶך גַּם הוּא וַיַּעַן / בְּמֶתֶק שְׂפָתַיִם וּבְעַנְוַת נֹעַם:

"אֲדוֹנִי, חֵי-נַפְשִׁי אִם-יָדַעְתִּי בְּכָל-מקום ומְדִינָה / מַטְעַמִּים כְּמַטְעַמֵּי האדון והחווה. / אֵין-בָּם כָּל-סֶלֶף; אֶפֶס... וְאוּלָם..." גִּמְגֵּם בֶּן-הַמֶּלֶך וַיְהִי כַחֲמוֹר הָעוֹלֶה בְסֻלָּם.

"וְאוּלָם? וְאוּלָם?"

וּבֶן-הַמֶּלֶךְ הִתְגַּבֵּר / וַיְכַל לְדַבֵּר:

"וְאוּלָם בְּאָכְלִי אֶת- הַסְּעֻדָּה, / רֶגַע אֶחָד נִדְמָה-לִי, / כְּאִלּוּ היא חָסֵרה תֶּבֶל מִן-הַתְּבָלִים, / וָאֶשְׁאַל אֶת-טַבָּחִי וַיֹּאמֶר: שו... שו... שומים!"

וְלֹא הֵבִינוּ אנשי החווה מַה-שֵּׂחוֹ, / כִּי לֹא-גדולה הָחווה ואֶת-הַשום לֹא הצמיחו, / וַיִּתְעַטְּשׁ איש החווה / עֲטִישָׁה שֶׁיֶּשׁ-בָּהּ מִן-הֵא-הַשְּׁאֵלָה וְהֵא-הַתֵּמַהּ:

 

"הַשומים?!"

 

וְלֹא יָדַע בֶּן-הַמֶּלֶךְ מָה הַפְּלִיאָה וְהַתְּמִיהָה, / וַיּאמר בְּדָגֵשׁ חָזָק וּבְהֵא הַיְדִיעָה, / פַּעַם וּשְׁתַּיִם וּשְׁלִישִׁיָּה:

 

"השום... השום… השומים!!!"

 

אז כמו שבטח הבנתם מהסיפור ה"מרומז", השבוע שתלנו/זרענו שום. אחרי ארוחות בוקר בהם בלט חסרונו של השום הגיעה העת (והעונה הנכונה) לעשות מעשה.

את השום לא ממש זורעים ולא ממש שותלים. העסק פשוט ומפתיע למדי. קונים ראשי שום, ומפרקים אותם לשיניים בודדות. כל שן בודדת נועצים בקרקע (במרווחים של 10 ס"מ) כאשר הקצה השטוח (שם היו השורשים) כלפי מטה והקצה השפיצי (ממנו יוצא נבט ירוק ששוכחים את השום יותר מדי זמן) כלפי מעלה. כיף ושווה לנסות בבית.

השום דורש סבלנות. השיניים הבודדות ננעצות באדמה עם בוא הסתיו ונשלפות כראשים מלאים וחדשים לקראת פסח עם בוא האביב. בדרך ניתן לנשנש מהעלים הירוקים והשומיים שהוא מצמיח או לשלוף אותו באמצע הדרך כשן אחת תפוחה וירוקה. רק לקראת האביב השן המרכזית מתחלקת לשיניים רבות שיוצרות את ראש השום שאנו מכירים מסופו של התהליך.

 

אז מה צפוי לנו השבוע בסל…

עגבניה, מלפפון, מנגולד, רוקט / מיזונה, פטרוזיליה, חסה, גזר, תפו"א, לוביה / חציל ובצל. בסל הגדול יצטרפו… כוסברה, קולרבי / סלק, פלפל ירוק ודלעת.

אדום מסומנים הירקות שאנו נשלים ממגדלים אחרים השבוע על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד רביעי ב-12:00) לחם של עומר האופה המקומי. סוגים, מחירים והזמנה בטופס הנמצא בקישור....https://docs.google.com/forms/d/1em3wjmPFyW15Za19A5gsRoGxJLyYdGSiU-K14aN3FPM/viewform

 

מההרים סביב…

*בתמונה המצורפת ניתן לראות את החווה מהנוף של מושב בית זית

 

השבוע בשעה טובה חנכנו חלקה חדשה הנמצאת בצידו השני של הוואדי (נחל שורק) בכניסה לביה"ס החקלאי בעין כרם. החלקה נמצאת בשטחיו החקלאים של הביה"ס והגידול בה, שנעשה על-ידינו וישמש את החווה, הוא פרויקט משותף של החווה ובית הספר.

את החלקה החדשה הכשרנו טיפין טיפין בחודשים האחרונים והשבוע התחלנו בזריעה ושתילה של ערוגות ראשונות. כרגע על הפרק ערוגות שום, פול והגדלת כמות הכרובית והברוקולי.

המטרה העיקרית של החלקה הזו, שאינה צמודה לשטח החווה, היא להוות שטח נוסף לגידולים ארוכי טווח שאינם דורשים טיפול רב. גידולים אלו כדוגמת השום והפול יעזרו לנו להגדיל את מגוון הירקות בסל המגיע אליכם.

 

מהמטבח…

 

בשבוע שעבר, כמדי יום חמישי, התיישבנו בתום הקטיף והשקילה לאכול ולאגור כוח לקראת המשלוחים. בתבשיל זריז שהכינה מרית במקום הופתענו לגלות תפו"א בעל גוון אדמדם קל אשר טעמו לא ממש הזכיר תפו"א. בעונג ושימחה רבה גילינו את הצנונית המבושלת.

בגלל שמדי שבוע אנו מנסים לקדם כאן את אומץ הלב הקולינרי היה ברור שהצנונית צריכה להיכנס למייל השבועי…

 

המתכונים הבאים שצורפו לעלון נמצאים בנפרד באתר:

  • מרק צנונית וקולרבי 

  • קדירת שורשים וחומוס

 

שיהיה לכולנו סוף שבוע של אדים מהבילים בחלונות… צוות החווה.

Please reload

כתבות אחרונות
Please reload

חיפוש לפי תגים
Please reload

(עמותת קיימא"- ארגון נוער סביבתי חברתי (ע.ר 580568103"

© All Rights Reserved Kaima 2013