עלון מס' 24: 3.12.13 - על הרוקט הגדל בחווה וחרדל מצוי...

December 3, 2013

מהנעשה בחווה בבית זית (ניחוחות של חרדל מתחת לבית…)

 

מהמשרד…

 

 

עדכון חשוב לתושבי בית זית

 

עד כה לא גבינו כל תשלום מתושבי בית זית עבור משלוח הסל עד פתח הבית. את ההחלטה על כך קיבלנו בתחילת הדרך מתוך רצון להוקיר ולהודות לקהילת בית זית ואנשיה על עצם ההכלה של החווה בקרבה ועל עצם התמיכה העצומה מראשית הדרך. החלטה זו נעשתה גם מתוך ידיעה שהדבר ידרוש מאיתנו השקעה לא מבוטלת. כעת, לאחר כמה חודשים, כמות הלקוחות בבית זית ממשיכה לעלות ואנו כבר לא מצליחים לעמוד בהשקעה הכספית הנדרשת בחלוקת הסלים לבתים.

לכן אנו מבקשים החל מינואר 2014 להתחיל ולגבות 5 ש"ח עבור משלוח הסל עד הבית עבור תושבי בית זית. מי שלא יהיה מעוניין בתשלום זה עבור משלוח יוכל לבקש מאיתנו לאסוף את הסל שלו מנקודת איסוף מרכזית שפרטיה יפורסמו בהמשך.

 

 

 

מהשדה…

 

אז אחרי שביכינו את נובמבר השחון והחורף האמיתי כבר מאיים על המפות הסינופטיות של דצמבר אולי הגיע הזמן לדבר קצת על הירקות המדהימים שנשתלים, גדלים ונקטפים בשדה במחזוריות מסחררת.

את השורות הבאות נקדיש לחריף מכולם, חביב החיפושיות, שנוא נפשם של הציפורים ומרענן הסלט הבלתי מעורער… הרוקט!!!

 

בן חרדל מצוי

 

הרוקט או בשמו הנוסף ארוגולה הוא בעצם בנו המעודן של החרדל (נסו לומר Roquette במבטא צרפתי ותרגישו את העידון…) . מי שלא פסח על נשנוש העלים או אכילתם חיים בסלט ודאי שם לב לחריפות החרדלית השופעת ממנו.

עלי הסלט החרדליים מוכרים היום יותר כחלק מתערובת עלי הבייבי הנמכרת בסופר או מוגשת בבתי קפה.

בארץ מגדלים היום בעיקר שלושה סוגי עלי סלט חרדליים ששניים מהם גדלים גם אצלנו בשדה (הרוקט והמיזונה). למען חובבי העלים ולמען מערכת היחסים האינטימית שאנו מעודדים עם כל ירק בסל נעשה קצת סדר ב"מיקס העלים":

 

הרוקט עליו רחבים יחסית בעלי קצוות מעוגלים. טעמו נע בין חריפות מעודנת לחריפות מרירה בעלים הבוגרים.

 

 

המיזונה היא הגירסה היפנית לעלי החרדל. למיזונה עלים מחורצים בעלי קצוות מחודדים. טעמה וחריפותה עדינים ביותר לעומת הרוקט.

 

לרוקולה עלים המזכירים את הרוקט אך צרים ומשוננים הרבה יותר. לרוב טעמה הוא החריף ביותר מהשלושה. הרוקולה כאמור אינה גדלה כרגע בשדנו אנו.

 

 

חוזק טעמם החריף של השלושה משתנה מאחד למשנהו ומושפע בנוסף ממספר משתנים נוספים כגון גודל העלה, בגרותו של הצמח, החום ורטיבות הקרקע.

שלושתם מתאימים כמובן לאכילה כסלט אך לא רק. האיטלקים לדוגמא מבשלים את הרוקט והרוקולה בפסטה או מוסיפים אותם בפיצה, היפנים מוסיפים את המיזונה למוקפצים שלהם ובאזור נאפולי בכלל שותים "רוקולינו", משקה אלכוהולי העשוי מהרוקט. שימושם כמו שאנו רואים פתוח בהחלט ליצירתיות רבה.

 

 

אז מה צפוי לנו השבוע בסל…

עגבניה, מלפפון, גזר, צנונית/שומר, קולרבי, כרובית, ברוקולי, רוקט/מיזונה, חסה, פטרוזיליה, תרד/מנגולד.

ובסל הגדול יצטרפו להם… אפונת גינה/שלג, שורש סלרי וכוסברה.

(חשוב לדעת ולהכיר… אפונת הגינה נקטפת כאשר האפונים בתוך התרמיל משמינים ומוכנים לאכילה. את אפונת השלג לעומתה קוטפים כאשר התרמיל עדיין דק והאפונים בו קטנים. באפונה זו התרמיל עצמו נאכל בשלמותו)

(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים ממגדלים אחרים השבוע על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

 

לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד רביעי ב-12:00) לחם של עומר האופה המקומי. סוגים, מחירים והזמנה בטופס הנמצא בקישור הבא....

https://docs.google.com/forms/d/1em3wjmPFyW15Za19A5gsRoGxJLyYdGSiU-K14aN3FPM/viewform

כמו כן ניתן להזמין ולצרף לסל דבש איכותי תוצרת אנשי בית זית. צנצנת של ½ ק"ג בעלות של 30 ש"ח. פרטים נוספים במייל מהשבוע שעבר.  

 

 

מההרים סביב…

 

בשביל לטעום את טעמו של החרדל לא חייבים לחכות לסל הירקות או לרכוש את ה"דיז'ון" במעדניה.

חרדל בר מציץ ומגיח בעונה זו תחת כל עץ רענן.

בארץ נפוצים בעיקר שני מיני חרדל הגדלים בר, חרדל לבן וחרדל השדה. את החרדל הגדל בר כולנו מכירים ממרבדי הפריחה הצהובה המופיעה בהמשך החורף בשטחים פתוחים רבים. שווה עד מאוד ללקט מהחרדל כבר כעת בתחילתו של החורף כאשר הצמח קטן ועוד לא החל את תהליך הפריחה שלו. זרעי החרדל שבקרקע נובטים לאחר הגשמים הראשונים אך מי שמשקה בגינתו כבר ימצא אותו משגשג כעשב "שוטה". החרדל הלבן גדל בעיקר בשדות בור ובאזורים שהושפעו ע"י האדם  ועשירים בחנקן לעומת חרדל השדה הגדל בעיקר בשדות מעובדים שלא רוססו ע"י קוטלי עשבים.

 

 

את עלי החרדל תוכלו לזהות לפי עליו הרחבים, השעירים והמשוננים במקצת אך בעיקר ע"פ טעמו. נגיסה קטנה ביותר ותזהו בו מיד את החריפות החרדלית.  

טעמם של עלי החרדל הגדל בר מרוכזים וחריפים יותר מהעלים שאנו מגדלים. ניתן לקצוץ אותם ולתבל עמם סלט או תבשיל. המומלץ ביותר הוא לטחון אותם עם שמן זית ושום לממרח חרדל ירוק ומרענן שאף חובב דיז'ון לא התבייש בו.  

 

 

מהמטבח…

 

את השילוב של הרוקט והמיזונה בסלט או בכריך איכותי נשאיר לכם.

אנו נתרום את חלקנו בטוויסט איטלקי…

 

את המתכון ל"פסטה ברוטב בטטה ורוקט" אשר היה בעלון ניתן למצוא בנפרד באתר,תחת לשונית "בטטה".

 

שיהיה לכולנו סוף שבוע חורפי בניחוח חרדלי… צוות החווה.

 

Please reload

כתבות אחרונות
Please reload

חיפוש לפי תגים
Please reload

(עמותת קיימא"- ארגון נוער סביבתי חברתי (ע.ר 580568103"

© All Rights Reserved Kaima 2013