...עלון מס' 25: 11.12.13 - ברכת הגשם בשדה
מהנעשה בחווה בבית זית (ברקים ורעמים מתחת לבית…)
מהמשרד…
השבוע נשלחו במייל החיובים לחודש נובמבר. בכל בעיה או שאלה פנו אלינו בהקדם ונשמח לעזור.
ביום חמישי האחרון תפס אותנו הגשם ונאלצנו לקטוף ולארוז בתנאי מזג אוויר לא פשוטים. בצורה לא צפויה ומחממת את הלב הופיעו להם אט אט בחווה, מצוידים במגפיים ומעילי גשם שלל אנשים מחויכים לסייע ולעזור. גם סיר מרק אפונה פלאי ירד לו מההרים, כפי שניתן לראות בתמונה.
המון תודה...
מהשדה…
האדם המודרני רכש יכולת מופלאה לא לשמוח במה שיש לו ולחלום בכמיהה אל שינוי מיוחל. משהגיע השינוי מתהפכת לה הכמיהה ונכתב לו מחדש החלום.
כנראה שגם על חקלאי ההר הקשוחים יכולת מופלאה זו לא פסחה. כשנשמנו את אבק היובש פיללנו למעט רטיבות. כעת משהגיע מטח השמיים ועמו הקור המקפיא, נתפלל שיחוסו על פרי עמלנו...
הברכה
אז הגשם הגיע ובינתיים זה נראה טוב. מאז נשבר היובש של חודש נובמבר אנו כבר עומדים על כ- 80 מ"מ גשם (נכון לכתיבת שורות אלו) שממשיך ברגעים אלו וימשיך גם בימים הקרובים. האדמה כבר ספוגה היטב גם בעומק ובינתיים בלי הצפות בעייתיות מלבד שביל הגישה לחווה שהולך ונהיה מאתגר. נראה איך תעבור על השדה הסערה הנוכחית.
השינוי החורפי ניכר היטב בצמחים רבים השמחים להתקררות ולמנת מים הגונה. הסלק למשל, גבעוליו האדומים כה מלאי מים ופריכים שבעת שליפתו מהקרקע הם מתפצחים ונשברים בין אצבעותינו...
תוצר הלוואי
הגשם מאלץ אותנו לשינויים והתאמות, בעיקר בכל הנוגע לקטיף הירקות. בשבוע שעבר קטפנו את הירקות בחמישי בבוקר. תחילה בהפוגות הגשם ובהמשך גם תחת הגשם השוטף. התוצאה הייתה שקיבלתם ירקות טריים ורעננים עד מאוד אך גם מבוצבצים לא מעט. את צרורות העלים לדוגמא בחרנו לאגד בגומייה ולוותר על השקיות. מספיק קר בשביל שהעלים ישמרו על טריותם מחוץ לשקיות שרק מתמלאות בבוץ ומשאירות את העלים בתוך המים הרבים שנוטפים מהם.
השבוע נאלצנו בעקבות הסערה שהחלה היום ותימשך גם מחר לחרוג ממנהגנו ולמהר ולקטוף את רוב ירקות הסל כבר אתמול (שלישי).
הירקות מאוחסנים ושמורים היטב עד לחלוקה מחר כך שישמרו על טריותם.
אלו הם פשרות ואילוצים שאנו מנסים לקבל בהשלמה ובשמחה.
והחשש מהבאות
לצד השמחה על הגשם המבורך ישנו גם חשש מהמערכת החורפית שמביאה איתה גם את הקור.
השדה שלנו ממוקם בעמק שמתחת לבית זית הסובל מלא מעט קרות במהלך החורף. ישנם צמחים (לרוב עצי פרי) אשר זקוקים לקרות כאלו במהלך החורף כחלק מהתהליכים הטבעיים שלהם. אצל חלק מהירקות שאנו מגדלים זהו גורם בעייתי שעלול לגרום נזק לא מבוטל.
קרה נוצרת כאשר מגיע לאזור אוויר קר. האוויר החם בעמק עולה למעלה ובמקומו יורד מההרים האוויר הקר, שהוא צפוף וכבד יותר. במצב כזה קופאים אדי המים המצטברים על פני השטח וניתן לראות השכם בבוקר שכבת קרח דקה מכסה את הצמחים ואת המשטחים החשופים.
בתנאי קור שכאלו, המים, שנוהגים להתרחב מתחת לטמפרטורה של 4 מעלות, מתרחבים בנימי הצמחים ומפוצצים אותם, מה שגורם למותו של הצמח.
כבר בשלישי בבוקר מצאנו חלקים מהחווה מכוסים בשכבת קרח עדינה. בימים הקרובים הטמפרטורה צפויה להמשיך ולרדת ובתחילת שבוע הבא ישנו לפי התחזית חשש לקרה. הדרך היחידה שאנו מכירים להתמודדות עם התופעה היא כיסוי הצמחים הרגישים ביריעות ניילון המשמשות כחממות קטנות היושבות על הערוגה.
נמשיך לספר ולעדכן בשבוע הבא...
אז מה צפוי לנו השבוע בסל...
עגבניה, מלפפון, כרוב, ברוקולי/כרובית/סלק, קולרבי, חסה, מנגולד, שורש סלרי/שומר, מיזונה, פטרוזיליה ואפונה.
ובסל הגדול יצטרפו... תפו"א, בטטה, כוסברה ופלפל צהוב (במקום אפונה).
(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים ממגדלים אחרים השבוע על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).
לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד רביעי ב-12:00) לחם של עומר האופה המקומי. סוגים, מחירים והזמנה בטופס הנמצא בקישור הבא....
כמו כן ניתן להזמין ולצרף לסל דבש איכותי תוצרת אנשי בית זית. צנצנת של ½ ק"ג בעלות של 30 ש"ח.
מהמטבח...
לכבוד השלג שאולי יופיע או כפיצוי על האכזבה שהוא עלול לגרום...
המתכון עבור "מרק שלג חם" אשר היה בעלון נמצא בנפרד באתר תחת לשונית "מרקים".
שיהיה לכולנו סוף שבוע סוער מבחוץ ושקט מבפנים... צוות החווה.