עלון מס' 27: 25.12.13 - תהיות על הקמת החווה, סרט חקלאי מאירופה ועלי הכרוב...
מהנעשה בחווה בבית זית (קר שם בחוץ מתחת לבית…)
מהמשרד…
1. אנו מזכירים כי החל משבוע הבא משלוח בתוך מושב בית זית יתחיל להיות מחויב בסכום של 5 ש"ח.
מי שלא יהיה מעוניין במשלוח עד הבית מוזמן ליצור איתנו קשר ואנו נשאיר את הסל באחת מנקודות האיסוף במושב ללא עלות.
מי שפספס את ההסבר לכך שרשמנו במייל מתחילת החודש…
"עד כה לא גבינו כל תשלום מתושבי בית זית עבור משלוח הסל עד פתח הבית. את ההחלטה על כך קיבלנו בתחילת הדרך מתוך רצון להוקיר ולהודות לקהילת בית זית ואנשיה על עצם ההכלה של החווה בקרבה ועל עצם התמיכה העצומה מראשית הדרך. החלטה זו נעשתה גם מתוך ידיעה שהדבר ידרוש מאיתנו השקעה לא מבוטלת. כעת, לאחר כמה חודשים, כמות הלקוחות בבית זית ממשיכה לעלות ואנו כבר לא מצליחים לעמוד בהשקעה הכספית הנדרשת בחלוקת הסלים לבתים."
2. המלפפונים יעדרו מהסל גם השבוע עקב מחירם האסטרונומי בשוק האורגני. כשהמחירים ירדו, נמהר ונשיב את המלפפונים לסל...
מהשדה…
ימים לא פשוטים עוברים על השדה ואנשיו, ימים של שאלות, מחשבות ותהיות רבות.
שני הלילות האחרונים היו הראשונים מזה יותר מעשרה ימים ללא קרה אשר הקפיאה את השדה כולו. לרצף הימים בו השדה קופא כל לילה מחדש הייתה משמעות לא פשוטה על הגידולים השונים. העובדה כי אנו רק בחודש דצמבר ולפנינו עוד כחודשיים של לילות קרים מעלה אצלנו שאלות רבות. חקלאות ההר ואיתה החורף של הרי ירושלים הייתה מראש מבחן שידענו שנצטרך לעבור. כעת אנו בעיצומה של ההתנסות בשטח שלנו אשר סביבתו נטולה כל חקלאות מסוג זה היכולה לספק רמזים, והשאלות כמובן הן רבות.
אלו גידולים שווים את ההשקעה והסיכון החורפי בהם ואלו אינם? האם נזקי הקור הפיכים בגידולים מסויימים? האם קצב הצמיחה שמאט גם כך עם בוא החורף יצליח לספק תוצרת בכמות סבירה גם באזור הקר יחסית שלנו? ומהי הדרך המתאימה והטובה ביותר עבורנו להגן על הצמחים מפני הקרה?
לעיתים נדמה שסבך השאלות הללו מזמן אתגר מחשבתי רב מדי עבור הרעיון הפשוט שלשמו הוקמה החווה. אך אלו בדיוק הרגעים בהם אנו רואים בבירור כי חקלאות כמקצוע וכפרנסה אינה תמיד הרומנטיקה של טבע פורח אל מול השקיעה. זהו בעצם אתגר גדול הדורש לצד תכנון רב גם גמישות ויצירתיות, ומעל כל אלו ההכרה ההכרחית שאינך השחקן המרכזי במשחק הזה ואתה רק שותף ומסייע לתהליכים גדולים ומורכבים ממך.
אם לצד אהבה לטבע פורח ולמראה השקיעה נצליח להעביר לנוער שמגיע לחווה גם את האתגר העצום הזה והצניעות שבצידו, זכינו!
אז מה צפוי לנו בסל השבוע…
חשוב לזכור! שהשדה עדיין בשלבי התאוששות מנזקי הסערה והדבר בא לידי ביטוי בחלק מירקות הסל, בעיקר בירוקים ובשומר.
עגבניה, קולרבי, שומר, כרישה, תפו"א, רוקט/מיזונה, גזר, פטרוזיליה/כוסברה, חסה/פאקצ'וי, פלפל אדום, שורש סלרי/סלק.
ובסל הגדול יצטרפו להם… לימון, כרובית/ברוקולי/כרוב ובטטה.
(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים ממגדלים אחרים השבוע על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).
לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד רביעי ב-12:00) לחם של עומר האופה המקומי. סוגים, מחירים והזמנה בטופס הנמצא בקישור הבא....
כמו כן ניתן להזמין ולצרף לסל דבש איכותי תוצרת אנשי בית זית. צנצנת של ½ ק"ג בעלות של 30 ש"ח.
מההרים (לא ממש סביב)…
הפעם נרחיק להרים רחוקים בליבה של אירופה. זהו סיפור שעובד לסרט אנימציה קצר ומרשים. סיפור על יכולתו של "אדם אחד, גוף אחד ונשמה אחת" כמאמר המספר, הוא מה שאולי ראוי לספר לעצמנו בימים בהם היגיון ושיגעון מתחרזות ומתחברות להן יותר מתמיד.
הסרט מוקדש לכל אנשי החווה היקרים שחלקים מאותו איש הרים צרפתי נמצא בכל אחד מהם.
קחו נשימה עמוקה, תישענו אחורה ותהנו...
הסרט נמצא בקישור הבא: http://www.youtube.com/watch?v=v_7yEPNUXsU .
מהמטבח (ומקופת החולים)…
עלי כרוב
כל ראש כרוב עגול ומלופף (הנקרא בערבית מלפוף) גדל בין עלי כרוב גדולים, פתוחים ורחבים אשר סיפקו לו את אנרגיית השמש הדרושה לו. משנקטף ראש הכרוב נשארים אחיו הבוגרים בודדים וחסרי משמעות.
חקלאים ומשווקים קונבנציונאליים מתייחסים אליהם כקומפוסט (במקרה הטוב) אבל שמענו כמה דברים מעניינים על עלי הכרוב אז החלטנו לצ'פר אתכם בכמה בסל הקרוב.
אז מה עושים איתם?
מעולים לחמוצים.
מרקי ירקות.
ממולאים (מומלץ!) יש לחלוט טיפה לפני רק עד שמתרכך ולא יותר מידי (ואם כבר חולטים אז: בצל, מנגולד והקליפות החיצוניות של השומר ישמחו להכנס לחליטה ולסיר הממולאים).
אם אין כוח אז אפשר פשוט לזרוק אותם לפריזר כעזרה ראשונה לכאבי שרירים (תרופת סבתא מעולה מאתיופיה) והם אף מטפלים יפה גם בגודש מהנקה.
שיהיה לכולנו סוף שבוע מלופף ומכורבל… צוות החווה.