עלון מס' 28: 1.1.2014 - הפקת לקחים מנזקי הסופה, על חקלאות ותחילת השנה הלועזית ולימון כבוש...
מהנעשה בחווה בבית זית (שדה בהמתנה מתחת לבית...)
מהמשרד…
היום שלחנו את החיובים על חודש דצמבר שהסתיים. במיוחד ממי שהיו לו שינויים ובקשות של הרגע האחרון אנו מבקשים להיות ערניים לסכום החיוב ולוודא שכל הבקשות אכן עודכנו במערכת.
אנו מקווים בקרוב לעבור למערכת הזמנות חדשה בה אתם תוכלו לעדכן ולהתעדכן on-line.
במהרה בימינו…
מהשדה…
עכשיו, שאנו נמצאים כבר בפרספקטיבה מספקת לאחר הסופה שהייתה והקור הגדול שאחריה, יכולנו לשבת, להעריך את הנזק, להפיק לקחים, להביט ולתכנן קדימה.
אנו נכנסים כעת לחודש ינואר. השילוב של הטמפרטורות הנמוכות בו ושעות האור הקצרות גורמות לנו להימנע משתילה וזריעה של הרבה מהגידולים. בנוסף גם הצמחים שכבר בגרו מאטים מאוד את קצב צמיחתם בתקופה זו. לצערנו עקב נזקי הסופה לא כל העתודה שנשתלה לפני, על מנת לפצות על ההאטה ועצירת השתילות, שרדה את הסופה והקור הקיצוני. מצב זה ישאיר אותנו בינואר עם תוצרת דלה מהשדה עד כדי כך שהשבוע אנו נאלצים להשלים ממגדלים אחרים את הסל במלואו. גם בהמשך החודש נאלץ להשלים חלקים גדולים מהסל וזהו מצב לא פשוט. המחירים גבוהים מכיוון שמגדלים רבים נפגעו מהסופה, במיוחד באזורים בשפלה בהם ירד ברד כבד.
למרות המצב הלא פשוט החלטנו כן להמשיך ולהוציא סלים מדי שבוע ולנסות להוציא את המיטב מהשדה עם צפי לשיפור בשבועות הקרובים.
אנו נמשיך כמובן לעדכן מדי שבוע על מצב השדה ולסמן בצפי לסל השבועי אלו ירקות אנו משלימים ממגדלים אחרים ואלו הם הגיבורים שממשיכים לשגשג בשדה.
אז מה צפוי לנו השבוע בסל…
בטטה, תפו"א, גזר, לימון, מלפפון, עגבניה, פלפל אדום, בזיליקום, סלרי ופטרוזיליה.
בסל הגדול יצטרפו להם.. חציל, סלק, שרי וקייל.
(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים ממגדלים אחרים השבוע).
לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד רביעי ב-12:00) לחם של עומר האופה המקומי. סוגים, מחירים והזמנה בטופס הנמצא בקישור הבא....
כמו כן ניתן להזמין ולצרף לסל דבש איכותי תוצרת אנשי בית זית. צנצנת של ½ ק"ג בעלות של 30 ש"ח.
מההרים סביב…
אין ספק שלוח השנה הלועזי מביא עימו תחילת שנה קצת מוזרה למי שעוסק בחקלאות. ינואר מבשר עימו גם תחילתה של שנה חדשה וגם את שיאו של החורף (לפחות בחצי הכדור שלנו). לא קל להצליח להיות אופטימי ולשמוח בהתחלה החדשה שהקור והאפור שולטים.
קארל צ'אפק, סופר צ'כי, מקדיש בספרו "שנת הגנן" פרק מיוחד לחודש ינואר. אנחנו אומנם לא גננים העוסקים בגינה הביתית אך בהחלט מזדהים ומגישים לכם באהבה קטע קצר מהפרק "הגנן בינואר".
"עבור גנן מסור גם ינואר אינו חודש של בטלה, אומרים ספרי ההדרכה לגננות. אכן, הם צודקים, מפני שבינואר הגנן מגדל בעיקר את מזג האוויר.
משהו מוזר קורה למזג האוויר. לעולם אינו כפי שהיה צריך להיות, תמיד מפריז לכאן או לכאן. מידות החום לעולם אינן תואמות את הנורמה של מאת השנים האחרונות. או שהן חמש מעלות מתחתיה או חמש מעלות מעליה. כמות הממטרים, או שהיא עשרה מילימטרים מעל הממוצע או עשרים מילימטר מתחתיו. אם לא יבש מדי ודאי רטוב מדי…
…קיימות תחבולות שונות להערים על מזג האוויר ולגרום לו להשתנות. למשל, ברגע שאני מחליט ללבוש את הבגדים החמים ביותר שיש לי, בדרך כלל תחול התחממות. לרוב מתרחשת הפשרת שלגים כאשר כמה חברים נדברים לנסוע לסקי בהרים. אם עיתונאי כתב מאמר לעיתון ותאר בו את הכפור העז, את הפנים המאדימות מקור, את ההמולה על מגרשי ההחלקה- תתחיל ההפשרה בדיוק ברגע שירד המאמר לדפוס. והאנשים יקראו אותו בשעה שבחוץ ירד גשם פושר והברומטר יראה שמונה מעלות מעל האפס. אז, כמובן, יאמר הקורא, העיתון כולו מלא שקר וכזב, עיזבו אותי מעיתונים. לעומת זאת אין לגידופים, קללות, יבבות, נהימות, השמעת 'ברררר' והשבעות אחרות שום השפעה על מזג האוויר."
מהמטבח…
אין כמו חודש ינואר ל… לימון כבוש!!! אנו אומנם לא מגדלים לימונים בחווה (למרות ששתלנו השבוע שני עצים) אך לאחר שבוע שעבר, גם בסל השבוע יהיו לימונים. לימון אורגני (שהקליפה בו לא מלאה כימיקלים) בחודש ינואר (טרי ולא מקירור) הם הטובים ביותר לכבישה. לתבשילים, לסלטים או לסנדוויץ' מנצח לימון כבוש זה הדבר. אז לעבודה…
בוחרים את הלימונים הבינוניים. קליפה עבה מדי היא מרירה וקליפה דקה מדי עלולה להתפרק.
שוטפים את הלימונים היטב וחותכים לפרוסות של כחצי סנטימטר. מכינים צלחת עם מלח גס ובו מערבבים כפית פפריקה מתוקה, חצי כפית סוכר וקצת צ'ילי טחון למי שחובב חריפות. מצפים את פרוסות הלימון כמו שניצלים. מנערים קלות בשביל שהמלח שלא נדבק ירד ומסדרים צפוף צפוף בצנצנת עד שאין מקום בכלל. באמצע רצוי לתקוע שתי עלי דפנה לתיבול.
בשביל שהלימון הכבוש יחזיק מעמד זמן רב רצוי לא להרבות במגע עם הלימונים ולהשתמש בצנצנת נקייה או אפילו מעוקרת במים רותחים.
את הצנצנת המלאה סוגרים היטב במכסה ומניחים על עדן החלון, לא בשמש ישירה.
כעבור יום פרוסות הלימון מגירות נוזלים המכסים כחצי מהצנצנת. כעת אנו נסחט לימונים נוספים ונשלים את תכולת הצנצנת במיץ לימון כך שכל הלימונים מכוסים. נסגור שוב את הצנצנת ונהפוך אותה מספר פעמים שהנוזלים יתערבבו. נפתח שוב, נכסה את מיץ הלימון בשכבת שמן (זית, קנולה וכו') ונסגור. נשיב את הצנצנת לחלון ונמתין שלושה ימים נוספים כאשר מדי פעם אפשר להפוך מעט את הצנצנת לערבוב.
כעת מתחיל האתגר האמיתי, הלימון הכבוש מוכן לאכילה אך כל יום שיעבור הלימון בצנצנת ישביח ויהפוך לטעים עוד יותר. אם הקפדתם על היגיינה גבוהה במהלך ההכנה הלימון בצנצנת הסגורה ישמר גם חודשים רבים.
בתאבון...
שתהיה לכולנו שנה שמתחילה חורפית ומסתיימת אביבית… צוות החווה.