עלון מס' 51: 16.6.14 - על חלקת המלונים בחווה ותודה לסטודנטים המתנדבים בחווה...
מהנעשה בחוות קיימא (ריח מלונים עם דבק אורנים...)
מהמשרד…
המשרד מבקש שתתחילו בלחיצה על השיר הבא:
מהשדה…
איך נולד המלון? (או - הקישוא שרצה להיות אבטיח)
הסתובב לו הקישוא חמוץ פנים וזועף: כבר ניסיתי הכל אמר לחברו, שיניתי את עורי לצבע ירוק בהיר ולצבע ירוק כהה, אפילו הפכתי כתום ועגלגל. אך מעולם לא הצלחתי להיות מתוק כאבטיח. הרי שמו של האבטיח נישא למרחקים, מערבות אפריקה ועד שדות האבטיחים בסין עורגים האנשים לטעמו המופלא.
אמר לו החבר: מדוע שלא תפנה לדבורת העמק? שמעתי שאם דבורת העמק תמצא לך זיווג הולם תוכלו להוליד קישואים מתוקים יותר. ישב לו הקישוא וחיכה לדבורת העמק וכשהגיעה לבקרו סיפר לה מה מר וחמוץ עולמו. הדבורה שלא האמינה למשמע אוזניה מיד החלה לשכנע את הקישוא שטעמו אינו מר ואינו חמוץ: "טעמך מיוחד מהמלפפון, שונה ועדין מהחציל, אלגנטי אף מהאבטיח. מה לך כי תחפש לך טעם אחר?" כן, זה נכון, ענה לה הקישוא. אך עדיין, טעמי אינו מתוק, ואני רוצה להיות מתוק כדבש. עפה לה הדבורה לכוורת, מילאה חופן פיה בדבש המתוק ביותר שמצאה בכוורת וחזרה לקישוא הממורמר. הנה לך טעם מתוק אמרה הדבורה והתיזה את הדבש על פרי הקישוא.
אך זכור זאת ידידי: שתמיד תהיה ממשפחת הקישואים וגם אם יאמרו לך שאחר אתה ושמלך הפירות אתה, זכור תמיד שמן הקישוא באת, מן הקישוא ומן הדבורה.
חלקת המלונים שולחת אותות של קטיף ואנו עורמים את המלונים כבר מיום ראשון בתקווה שיספיקו לכל הסלים. מאז שראינו את ערוגות המלונים המוצלחות שגדלו והתפתחו באדמת ההר, אי אפשר היה למחוק את החיוך מפרצופינו המיוזעים. בכל זאת, בקיץ שעבר לא גידלנו מלונים ולכן התייחסנו לגידול הנוכחי כניסוי. התנאים הראשונים שהמלון נתקל בהם באזור ההר אינם אידיאלים: הלילות קרים מאוד בתחילת האביב והימים אינם חמים דיים. כך לפחות חשבנו… לשמחתנו הרבה הניסוי הצליח ואט אט המלון ייכנס לכל הבתים והמקררים, ירווה תשוקה למתוק, יוסיף צבע לסלט או ייאכל בזלילה אופינית.
אגב, זה לא שלא שמחנו עם החסות היפיפיות, השעועית הענוגה, הפקוס האסלי, המנגולד החמצמץ, לא שאיננו מתפוצצים מגאווה למראה כל האחרים בהמוניהם - אבל בכל זאת רק מלון הוא מלון...
ורק מלון הוא מלון מפני שלאף אחד אין שם חגיגי כמו שלו - cucumis melo.
מפני שהמקום הראשון שבו הופיע באירופה לא היה באיזו חווה נידחת, אלא באחוזתו של האפיפיור בכבודו ובעצמו! ומפני שהפרסים גידלו אותו כבר לפני 0005 שנה, והמצרים והיוונים לפני 0004.
אז כל עוד אנחנו מחייכים באושר, ניגש לדיון האקדמי. לכל ירק ופרי יש טבלה כמפורט להלן:
ממלכה - צומח
מערכה - בעלי פרחים
מחלקה - דו פסיגיים
סדרה - דלועאים
משפחה - דלועיים
סוג - דלעת
מין - קישוא
תת מין - מלון
מצד שני אולי הדיון סובל דיחוי, כי עכשיו המלון הוא מלך, ולא איזה תת-מין...
נ.ב. - אי אפשר להזמין מלון במקום חסה/ פקוס/בצל ירוק/קישואים כי מי שלא אוכל מלוח לא מקבל קינוח… :)
מההרים סביב…
בדרך הכורכר המובילה לחווה, שבה אין ברושים אך יש מלונים עברו כבר אלפי מתנדבים המגיעים לעזור לנו בשדה. חלקם מגיעים לכמה שעות של עבודת סיקול אבנים, חלקם מגיעים ליום בשבוע ויש גם קבוצות שמוצאות בקרבת החווה מקום לינה ומצטרפות לכמה ימים רצופים. והנה הצהרה - החווה הזו לא היתה קמה ללא כל האנשים הטובים שהגיעו ועדיין מגיעים להיות איתנו בשדה. בתחילה, חשבנו שאנחנו זקוקים למתנדבים מפאת עומס העבודה החקלאית בשדה. אך כשהגיעו לראשונה החקלאים הקטנים לעבודה, לפניי כשנה, כבר יכולנו להעריך כמה כוח יש להכרות של החקלאים עם המתנדבים שמביאים איתם את העולם בזעיר אנפין, מביאים איתם מחשבות, דעות, ומוכיחים לנו שככל שיבואו יותר, יעבדו עם החקלאים (הקטנים והגדולים..) כך ייפלו להם חומות של מרחק ויתעוררו במקומם ניצוצות של סקרנות ופתיחות.
הנה מתנה נוספת שקיבלנו מקבוצת סטודנטים (בהנחיית איה נבון) שהתנדבה בחווה יום בשבוע במשך סמסטר שלם וגם חקרה את הפעילות העסקית-חברתית וחינוכית לצורך עבודה בתואר שני "גלוקל - לימודי פיתוח קהילות" באוניברסיטה העברית, הסרטון: קיימא החווה בבית זית-נעים להכיר Kaima Farm-Who We Are
תודה ל: גי'וואן מקוראיה הדרומית,ג'ילטה וסלמן מאיטליה, ברטרנד ממדינת בורונדי באפריקה ויאיר ברנס מירושלים.
אז מה צפוי לנו השבוע בסל…
עגבניה, פקוס/מלפפון , דלעת ספגטי, קישוא בהיר/זוקיני/עגול, תפו"א, שעועית ירוקה / צהובה(רק בסלים הקטנים) , מלון בצל ירוק, חסה, תרד ניו זילנדי/ מנגולד אדום או ירוק, ופטרוזיליה/ כוסברה.
ובסל הגדול יצטרפו להם… פלפל ירוק, כרישה, שרי וגזר
(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).
לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות".
לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד יום רביעי ב 12:00) :
* לחם של עמר האופה המקומי.
* דבש דבורים טבעי ואורגני - הדבש טרי טרי ולכן נוזלי יותר ובהמשך יתמצק.
מחיר לחצי קילו 27 ש"ח
* ביצי חופש - מבית הגידול של מיכל ויעקוב מעין ראפה (מסעדת מאג'דה) 15 ביצים עבור 30 ש"ח.
מהמטבח… (של חיים כהן)
מושחים פרוסות מלון בשמן זית משני צדיהן. מתבלים במעט פלפל ובוזקים עליהן תימין.
צולים את פרוסות המלון על מנגל פחמים דקה מכל צד. אם אין מנגל, צורבים את פרוסות המלון במחבת ברזל כבדה, דקה מכל צד. מניחים כל פרוסה בצלחת יחד עם פרוסת גבינה בולגרית ומגישים. אפשר לתבל בעוד מעט שמן זית.
שיהיה לכולנו סוף שבוע מתוק ועסיסי...
צוות החווה.