עלון מס' 55: 16.7.14 - ימים קרירים בחווה וחצילים הגדלים בשדה...
מהנעשה בחוות קיימא ( חווה שזכתה למנוחה מהשמש )
"בין הברושים והכרם שנית נעבור.
בין הערביים שוטפות סנוניות את העמק. ערב יפה וחמים שט על גגות ותלמים, אנו כמו כל החולמים אחר השמש."
בימים טרופים אלו, מומלץ, להתרווח על הכורסה, לשתות מים קרירים ולהתחיל בזאת:
מהמשרד…
המשרד עושה מאמצים רבים לתקן את הבעיה במערכת הסליקה אשר גורמת לשליחת קבלות שונות לאנשים שונים… אנו קצת עובדי עצות מול חברות האשראי וחברת הסליקה אבל בטוחים שיש פתרון לעניין, רק שעוד לא ממש הבנו מה הוא. בקיצור - סליחה.
מהשדה…
ימים של קרירות מפתיעה עטפו את הוואדי הקטן בתחילת השבוע והוסיפו לאווירה המעניינת ששורה על החווה בחודש יולי. זהו חודש שדורש מאתנו לתכננן את שתילות החורף הצפויות מאמצע אוגוסט ועד נובמבר, לקטוף עגבניות שרי ועגבניות תמר בכל יום, לדשן את עמודי התירס הירוקים שכבר מזמן עברו את גובה החקלאי הממוצע (שבוע הבא יש תירס?), לפרוש עוד ועוד רשתות צל שיגנו על הירקות הרגישים לשמש הקופחת של הקיץ ( עגבניות תמר, פלפל ומלון), לבצע ניסוים שלא הספקנו בשנה שעברה - לזרוע זרעי קישוא נוספים ולכסות אותם במנהרות קטנות עשויות מאל-בד, שיגנו על השתילים הקטנים ממחלות ומזיקים ( עוד נראה אם הניסוי יצליח). יותר מכל חודש יולי הוא החודש הראשון מבין השניים, שבו נוספים לחקלאים הגדולים והקטנים, עוד תוספת משמעותית של חקלאים מתחילים ( תעסוקת הקיץ) שמגיעים אלינו ממבשרת. ההתרחשויות בחווה עולות מדרגה בשעת הצהריים כשארוחת סיום היום שלנו הופכת להיות חגיגה של הסעדה - לא פחות מ- 15 עובדי חווה ביום ממוצע גודשים את הסככה המרכזית, נהנים מירקות שטיפחו בעצמם, קטפו במו ידיהם, הביאו למטבח, הקפיצו, בישלו ותיבלו… ארוחת חקלאים.
לרוח הקרירה של תחילת השבוע, זאת שנתנה לנו הפוגה מהימים החמים של יולי, נוספה גם תחושת רוגע חדשה - הנה, כבר אין שתילות וזריעות מרובות ויש לנו חודש שלם ליצור ולבנות: לסיים את האמפי שמתחת לעץ האלון, לשפץ את שירותי הקומפוסט, לבנות מדף חדש בסככה, לנקות את המטבח היטב, לסדר את המחסן, לבדוק מה שלום הדבורים בכוורת שלנו, להזמין קומפוסט ודשן אורגני לעונה הבאה ובעיקר להתפנות לשלב הבא - לנוח על זרי הדפנה :) לא באמת…
אם רק תבואו גם אתם לבקר אותנו ( עדיפות לבגדי עבודה), נראה לכם כיצד עונות השנה שולטות בנו ביד רמה - עת לזריעה ועת לשתילה, עת לעישוב ועת לדישון, עת להדליה ועת להצללה, עת לקטיף ועת לזלילה...
מההרים סביב… (מידע שכל אוהב חציל צריך לדעת)
משפחת הסולניים, משפחתו הענפה של החציל מכילה כ-58 סוגים וכ-0032 מינים
אפילו במשפחות בגודל סביר לא כולם דומים... אבל למרות הממדים, לא קל להשתכנע שקירבה משפחתית בין תפוחי-אדמה ופטונית-נוי, אינה המצאה של דמיון פרוע, אלא אבחנה מדויקת של אברי הרביה הזהים בין כל 0032 בניה. בינתיים נסתפק בסימן ההיכר המשפחתי הידוע לכולם, כפי שמעיד עליהם שמם - ’סולניים‘ - משום שהם מכילים סולנין שהוא חומר רעיל.
אינספור האתרים העוסקים בהם באינטרנט, נראים כמו התראות של פיקוד העורף על סכנה אפשרית. כך זה נראה לפחות לכותב המבוהל ששאל - "האם זה אומר שהסולניים יחסלו כל אחד מאיתנו תוך שלושה ימים?" אז זהו, שלא. אפילו כשמדובר בטבק (שגם הוא אחד הבנים החשובים במשפחה), בטח לא בעגבניות פלפלים וחצילים. גם מפני שהסולנין פעיל בעגבניות שאינן בשלות, ובתפוחי אדמה בשלים מדי או שנחשפו לאור, וגם מפני שאצל מי שבריאותו תקינה, הכבד מפריש את הרעלים. וגם מפני שלא פחות מאזהרות כנגד הסכנות האורבות לאוכלי סולניים, אפשר למצוא אינסוף שבחים ליתרונותיהם הבריאותיים.
כדאי לקרוא...
במדורי המתכונים - מדובר בכלל בסלבריטאים. לפחות חמישה מתכונים תורכיים לחצילים, נקראים בשם ’האימאם התעלף‘. וגם בימי הישוב הישן, לפני שהתחילו להתלבט בין סושי לטאפאס, וסתם אכלו חצילים בלאדי והרבה- אמרו על מי שלא אהב חצילים ש"הוא לא שייך לחצולה העברית"...
אז מה צפוי לנו השבוע בסל…
עגבניה, פקוס/מלפפון, שרי, חציל ,תפו"א, דלעת ערמונים/ דלעת נאפולי/ דלורית, קישוא בהיר / עגול/ זוקיני, צנונית, חסה/תרד, בצל ירוק/ כרישה, נענע/ בזיל
בסל הגדול יצטרפו להם… מלון, סלק, פלפל ירוק/ סויה, פטרוזיליה
(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אורגניים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).
לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות".
המתכון ל"חצילים הצלויים של גילה" אשר הופיעו בעלון נמצאים בנפרד באתר תחת "מתכוני חצילים".
שיהיה לכולנו סוף שבוע של חצילים, שקט ושלווה...
צוות החווה.