עלון מס' 65: 22.9.14 - ברכת ראש השנה, הסתיו הקרב וסיפורי דבש...
מהנעשה בחוות קיימא (דבש ניגר כמי נהר)
מהמשרד...
תזכורת - ימי הקטיף והאריזה יתקיימו בימי שלישי עד סוף תקופת החגים. בסוכות לא תהיה חלוקת סלים.
טעויות קורות - אנחנו מזכירים לכולכם שאנחנו ערוכים לתקן טעויות שקורות! . צרו איתנו קשר הכי מהר שתוכלו, אם בטעות לא קיבלתם את סל הירקות או בכל בעיה אחרת. נסו בטלפון 058-4447793. אם במקרה אנו לא זמינים, שלחו לנו SMS.
ברכת ראש השנה
את הברכה הזאת שנכתבה בראש השנה הראשון שנחגג בחוות קיימא, אנו מאחלים לכם, חברים יקרים לקוחות ושותפים לחווה. ולנו, לחקלאים הצעירים והמבוגרים נאחל שבכל שנה נזכה שוב שהברכה הזו תהיה הברכה המסורתית שלנו, לעוד שנים ארוכות וטובות:
לכבוד ראש השנה הקרב ובא עלינו לטובה, ביקשו להם ירקות השדה וחבריהם מההרים סביב לשמש גם הם כמברכים סביב שולחן החג של החווה ולברך אף הם את השנה החדשה…
עגבניית השרי ביקשה לברך את החווה ולקוחותיה שתשרה עליהם העשייה הברוכה הרבה נחת וסיפוק בשנה החדשה.
עגבניית התמר הגדילה ובירכה שהסיפוק והנחת יתמרו להם מעל לכל דאגות היומיום.
הלוביה ביקשה לברך את השנה החדשה בלבביות ושמחה
והנענע ביקשה שנזכה לנענע לשונותינו במצהלות של שמחה.
התירס ביקש להתריס מבעוד מועד כנגד כל החמדנות, החמסנות ואי הצדק בשנה הבאה עלינו והפטרוזיליה ביקשה לפטור אותה מכל גילוי של שנאה וגזענות בה.
חברם החולד הנכבד ביקש לברכנו שלא נחליד ונדע להתחדש כל העת
והדורבן היקר ביקש לדרבננו להעריך ולשמוח במה שבאמתחתנו.
השרקרק היפיפה ביקש לשרוק ולסמל את הבטלה והמנוחה הנדרשות לעיתים
והעורב הנוקשה ביקש לאחל שנדע להיות ערבים זה לזה גם בעיתות מצוקה או שגשוג.
אחרונים חביבים הגיעו הצבאים והתקרבו להם חרש חרש לשערה האחורי של החווה. הם איחלו בלחישה ובמבט מזוגג שנצבא כולנו על שערי השנה החדשה בשמחה רבה ובתקווה אמיתית לימים טובים...
מהשדה...(עדיין בסתיו)
בגינות שלנו, בפאתי הבתים או בוואדי הצמוד לחווה אפשר לראות את הסימנים הראשונים לסתיו המבשר את בוא החורף. מי שמחפש ובודק ימצא את הסימנים בכל מקום. לפניי שנה שתלנו גפני יין במרכז החווה ( קברנה סוביניון ומלבק מחבל בורדו). הגפנים הנצו במרץ ועכשיו עליהם מתחילים להצהיב.
לא ממש חשבנו על הגפנים כמבשרי הסתיו, אלא יותר על יין שכר… אבל עכשיו כשהם במרכז החווה, אי אפשר יותר להתעלם... הסתיו כאן, ויש לשתול ולזרוע ירקות כל עוד הטמפרטורות לא קיצוניות ואורך היום עדיין מאפשר גדילה מהירה. אז גם השבוע הפשלנו שרוולים, העמקנו גומות, יישרנו ערוגות, שתלנו שתילי ירקות וזרענו לקראת השנה החדשה. עכשיו רק חסר שתבואו לבקר...
מההרים סביב...
הדבש הוא ההבטחה והתקווה לשנה החדשה.
כי הוא גם ההבטחה לברכת הארץ הזאת. שהיא "ארץ זבת חלב ודבש" "ארץ חיטה ושעורה וגפן ותאנה ורימון, ארץ זית שמן ודבש"
55 פעמים מופיעה השם ’דבש‘ במקרא ורק פעמיים ניתן לומר במפורש שהכוונה לדבש. - וכל אחד מהם שזור בתוך סיפור טרגי - זה של שמשון שרדה את הדבש מגווית האריה ששיסה קודם לכן [שופטים יד‘ 9] וזה של יונתן שהפר את פקודת שאול אביו "וישלח את קצה המטה אשר בידו, ויטבול אותה ביערת הדבש וישב ידו אל פיו.." [שמואל א‘ יד‘ 72]. לא בדיוק סיפורים של הבטחה ותקווה.
אולי זו הסיבה שהחוקרים נטו ליחס את השם 'דבש' למיצוי של תמרים ותאנים וכד‘ ואולי הסיבה היא, שבכל המזרח התיכון הקדום אין עדות לייצור דבש.
את כבודו העתיק, השיב לדבש, פרופ‘ עמיחי מזר.כשחפר בחורבות העיר ’רחוב‘ שבעמק בית שאן, גילה בלב איזור המגורים שבה, מצבור גלילי חימר סדורים. כשראה שהם זהים לכוורות, בתיאורים אמנותיים ממצרים הפרעונית, ושכמותם ניתן עדיין למצוא גם היום בכפרים ערביים - השתחרר הדבש המקראי מזהותו כמיץ פירות.
בתיארוך [באמצעות פחמן 41] נקבע זמנן של הכוורות שנמצאו למחצית השניה של המאה העשירית לפסה"נ, ימי שלמה - שלהי תקופת הממלכה המאוחדת וראשית ימיה של ממלכת ישראל הצפונית. ובעיר רחוב נמצאת העדות הראשונה מן המזרח התיכון הקדום על ייצור מתוכנן של דבש. שאותה מחזקים גם כלי הפולחן, שנמצאו מסביב לכוורות, כמקובל בייצור חמרים בעולם העתיק.
ההפתעה הגדולה חיכתה לחוקרים שבדקו את מה שנותר מחלות הדבש שבכוורות. שרידי הדבורים שהתגלו בהן והם היחידים מן העולם העתיק, אינם תואמים את דבורת הדבש האופיינית לארץ ישראל, אלא של אלה השייכים לדבורה האנטולית, החיה בהרי הטאורוס. מי שייצר את הדבש בעיר רחוב, העביר את להקות הדברים מרחק 005 ק"מ, ואם רצה לשמור על טוהר הגזע שלהן, עשה את זה כל שנה מחדש. איזו עדות מתוקה לקשרים הכלכליים הבין לאומיים שלהם!!!
אז מה צפוי לנו השבוע בסל...
מלפפון, עגבניות, עגבניות שרי, דלעת, חציל/ פלפל, רימון, תפו"א, בצל ירוק/ כרישה, חסה, תרד ופטרוזיליה
ובסל הגדול יצטרפו להם… גזר, תירס, בצל יבש, בזיל/ נענע.
(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אורגניים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).
לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות"- עד יום רביעי בשעה 12.00.
מהמטבח...
השבוע כולנו נהנה מדלעת בסל הירקות. הנה רעיון מעולה לממרח דלעת:
המתכון ל"צ'רשי- ממרח דלעת טריפולטאי" אשר הופיע בעלון נמצא בנפרד באתר תחת מתכוני דלעת.
שנה טובה ומתוקה!
צוות החווה