עלון מס' 92: 31.3.15 - על המפנה הקייצי בשתילות בחווה ועל משפחות הצמחים...
מהנעשה בחוות קיימא (גשמים אחרונים)
מהמשרד…
לקוחות אשר אוספים את סל הירקות מבית הקפה "דרך הגפן" בבית זית - מחר יום רביעי, בית הקפה יהיה סגור, לכן כל הארגזים יהיו בחנות "החצב" בכניסה לבית זית.ביום חמישי בבוקר נעביר את הארגזים חזרה לבית הקפה.
הודעה לקראת חג האביב - בחול המועד פסח צוות החווה יוצא לחופשה... אנחנו לא נשלח סלי ירקות, ונדלג על יום החלוקה ביום רביעי ה-8 באפריל. לקוחות שמזמינים סל ירקות פעם בשבועיים אשר יקבלו סל מחר, לא יקבלו סל בשבוע שלאחר פסח (בתאריך 15.4) אלא יקבלו סל בתאריך 22.4, ולהיפך.
Notice re: deliveries during Pesach - The Kaima farm will be closed during Pesach and we will not be delivering vegetable baskets on Wednesday 8.4.15.
Our last delivery before Pesach will be tomorrow on the 1.4.15.
For customers who receive a basket every two weeks: customers who will receive a basket before Pesach (i.e. tomorrow 1.4.15) will NOT receive a basket the week after Pesach but instead will receive their next basket on 22.4.15. Those customers who are NOT due to receive a basket before Pesach (i.e. on 1.4.15), WILL receive a basket on the week after Pesach (i.e. 15.4.15).
מהשדה… (אבל האיכרים מברכים על הגשם)
דקה לפניי הגשם שצפוי להגיע אלינו מחר, ייתכן שאחרון בחורף הקשוח שחווינו כאן בעמק הקטן, חל מפנה קייצי במיוחד בשתילות בחווה. החציל שנוהג לתת את פריו לקראת יולי- אוגוסט, כבר נשתל ברוב הדר בערוגות הארוכות שמגיעות עד ל- 100 מטרים אורך. השנה החלטנו לגוון ולשתול מחצית מהערוגה בחציל בלאדי.
ערוגה אחת דרומה משם, כבר יושבים להם שתילי אבטיח ודרומה דרומה משם דלעת ערמונים. בשבוע הבא צפויים להגיע שתילים נוספים של עגבניות ועגבניות שרי. בכל שבוע מעתה ועד שיא הקיץ, נמשיך בשתילות וזריעות עד שהחווה כולה תתמלא בכל טוב ובצבעים צהובים של תירס וסגולים של חציל מלכותי וירוק של שעועית מתפצחת בפה ואדום של עגבניות עסיסיות ועגבניות קטנות ומתוקות וגם אחד עגול במיוחד, ירוק מבחוץ ואדום מבפנים.
כשנחזור כולנו מחופשת הפסח, יצטרפו גם הפטרוזילה הרוקט והכוסברה שלנו לחגיגה וטעמם של ירקות שגדלו באדמת ההר ישתלט סוף סוף על הסל השבועי… יש למה לחכות…
ומחר, גשם יבוא וייתן עוד מנה אחרונה של צמיחה לשדות הבר ולחווה הקטנה שלנו, והאיכרים יברכו על הגשם…
הגננים היום עצובים.
אבל האיכרים
מברכים על הגשם.
ואנחנו שנינו
אובדי עצה
מסתירים זה מזה
את עינינו.
נהיה נבונים: אל תשאל
מה צמח, מה קמל
ומה נעקר מלב.
הסערה הזאת
תחלוף עוד מעט,
השאלה הזאת
תשכח עוד מעט.
הנה מעל למגדל
כבר עומדת הקשת.
שירת העשבים…
משפחות הצמחים
גם לצמחים בדיוק כמו לבני אדם יש משפחות.
מינים בעלי תכונות משותפות (מיקום האיברים בפרח, סידורם, מספרם, חלקים דומים וכו') שייכים לאותה משפחה. בדיוק כמו שאצלנו,בני האדם, תמיד נשאר משהו מאמא ומאבא ככה גם אצל הצמחים.
כל משפחה משתמשת בחומרים שונים באדמה (כמו מינרלים שונים, חנקן, מלחים ועוד).
אצלנו בחווה אנחנו משתמשים בחלק מעקרונות הפרמקלצ'ר ומנסים להימנע מלשתול ולזרוע מאותה המשפחה באותה הערוגה...
משפחת הקטניות ידועה בהיותה מומחית בקשירת חנקן - חיידקים קושרי חנקן מתיישבים בשורש ומספקים לצמחים ממשפחת הקטניות תרכובות חנקן.
אפשר לזהות את קושרי החנקן על ידי המצאות פקעיות קטנות על השורש באדמה.
יש מקומות חקלאיים שמגדלים בהם צמחים ממשפחת הקטניות קושרי החנקן אך ורק על מנת לייטב את הקרקע. כך, מיד לאחר סיום מחזור הגידול, מתחחים ומערבבים את הצמחים עם שורשיהם ועליהם בחזרה לקרקע וכך מעלים את כמות החנקן באדמה.
בעולם הצומח הארצישראלי יש מעל 130 משפחות צמחים, אולי יותר, לכן נתמקד במשפחות שיש אצלנו בחווה:
סולניים: שכוללים את העגבניות, עגבניית שרי, פלפל, תפו"א וחצילים.
דלועיים: דלעת, דלורית, פקוס, מלפפון, קישוא, מלון, אבטיח ועוד.
קטניות: שעועית, לוביה, פול ואפונה.
סוככיים: פטרוזיליה, כוסברה, נענע, שומר, סלרי, גזר.
סלקיים: סלק, מנגולד ותרד.
מצליבים: קייל, רוקט, קולורבי, צנונית, לפת, בקצ'וי, כרובית, ברוקולי, כרוב.
שושניים: בצל ירוק, כרישה, שום, ועירית.
ספתניים: בזיליקום וטימין.
מורכבים: החסה היא היחידה ממשפחה זו.
דגניים: אצלנו בחוה מגדלים רק את התירס אבל גם חיטה ואורז ודומים להם.
וסתם קוריוז לסיום: משפחת החלבלובים לדוגמא, כוללת 300 סוגים ו-7500 מינים, ולכמה מהמשפחות המוזכרות למעלה יש למעלה מ-1000 זנים - כמויות מדהימות,לא?
כתיבה ועריכה: אריאל שבת.
מה צפוי לנו השבוע בסל…
עגבניה, מלפפון, סלק, גזר, תפו"א, פלפל פלרמו, סלרי עלים/שורש, כרישה, חסה מסולסלת/רגילה, פטרוזיליה, מנגולד/קייל.
בסל הגדול יצטרפו להם… כוסברה/טימין, כרוב, זוקיני, קולורבי.
(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אורגניים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).
לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות"- עד יום שלישי בשעה 12.00.
לסלים ניתן להוסיף דרך מערכת ההזמנות מוצרים כגון: לחם מחמצת של עמר האופה (ניתן להזמין עד יום שני בערב בלבד), ביצי חופש של מיכל ויעקוב, תמר מג'הול אורגני של שים והוריה, שמן זית של יוחאי ויין של יקב רוזה.
מהמטבח...
המתכון ל"סלט גזר וסלק מרענן" אשר הופיע בעלון - נמצא בנפרד באתר תחת "מתכוני סלק".
בתאבון!
שיהיה לכולנו חג אביב שמח!
צוות החווה.