top of page

עלון מס' 5: 17.7.13 - על החום, שעועית ועבודה פנימית ושירי זלדה

מהנעשה בחווה בבית זית (גן הירק שמתחת לבית...)

מהמשרד...

לקראת יום חמישי מצטברות אצלנו עגבניות רבות שאינן נכנסות לסלים (פצועות, עקוצות או רכות מדי) אך ראויות ביותר לרסק, רכז או תבשילי עגבניות. מי שמעוניין שנוסיף לו מנה של כאלו בשבועות הבאים (ללא עלות כמובן) מוזמן לכתוב לנו במהלך השבוע.

בעקבות חום הקיץ שהפציע החסות בשדה יוצאות מפרופורציות. השבוע נדאג לארוז אותן בשקיות ההולמות יותר את גודלן על מנת שישמרו טוב יותר.

בנוסף אנו מזכירים כי נשמח אם תשאירו מדי שבוע את הארגזים הריקים מחוץ לדלת ואנו נאסוף אותם שנביא את סל השבוע...

מהשדה...

מה צפוי לנו השבוע בסל... חסה, פטרוזיליה/כוסברה, סלק, כרישה, פקוס/מלפפון, עגבניה, חציל, בזיליקום/נענע, גזר, שרי, שעועית ירוקה/צהובה. בסל הגדול יצטרפו... תפו"א, פלפל, בצל, עירית שומית וקישוא בהיר.(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים ממגדלים אחרים השבוע על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

שני דברים מרכזיים ליוו אותנו השבוע בשדה,

קטיף הירקות וחום הקיץ שגבר...

על חום כמזרז תהליכים ומאט אחרים...אם תגיעו לביקור בשדה תוכלו לראות את השפעותיו הבולטות של חום הקיץ על השדה. ההשפעה הראשונה והפחות חשובה שתבחינו בה היא השפעת החום על הצוות. החום מאט את קצב העבודה, דורש הרבה הפסקות שתייה וצינון ומקשה על דיבור ענייני לאורך זמן.

אותנו החום אומנם מאט אך אצל דיירי הערוגות שבשדה הקצב מסחרר.

חום הקיץ הגובר מזרז את קצב הצמיחה בשדה ומשפיע על תהליכים רבים בו.

הנה כמה דברים שתוכלו להבחין בהם בקלות בביקורכם בשדה:

  • הכוסברה ממהרת לפרוח כבר לאחר קציר אחד. החום והמועקה שאיתו מביאים אותה לרצות ולמהר ולפזר את זרעיה.

  • כמות החורים במנגולד והתרד עולה. עם חום מתחזקים המזיקים ומחלות הקרקע בשדה.

  • הקישוא שסברנו שייתן לנו הפסקה של כשבועיים בין המחזורים הקדים והמחזור השני החל לספק קישואים ראשונים כבר עם דעיכתו של המחזור הראשון. כך גם הפקוס אשר מאפשר לנו כעת לקטוף משני המחזורים יחדיו ולהגיע לכמות יפה של תוצרת.

  • המחזור הראשון של שיחי העגבניות רק התחיל לתת תוצרת והמחזור השני כבר עמוס לעייפה בעגבניות שיבשילו בשבועות הקרובים. היכונו לחגיגת עגבניות בסלים...

  • והחסות...? החום הגובר גורם להן בין רגע ובקצב צמיחה מסחרר להיהפך לראשי מפלצת ירוקים (ומרים במקצת) המאיימים להשתלט על השדה כולו...

קצת על שעועית ועבודה פנימית

בשבועות האחרונים בקרים רבים בשדה נפתחו בשעה של קטיף שעועית, פעם ירוקה ופעם צהובה.

השמש רק מתחילה לשלוח קרניים, שרידי הטל עוד על העלים, הדבורים משוטטות בין הפרחים והשקט עוד נוכח. כל אחד עם הארגז שלו, בתוך עבודה עדינה וממוקדת, סיזיפית ומתארכת.

השיחים צפופים, מלאי עלים וחיפוש התרמילים הגדולים נעשה בקפדנות אך בזהירות רבה. שורשי השיח עדינים ולכן החיפוש עליו מערער את הצמח, מכופף אותו ולפעמים אף שולפו מהאדמה ללא כוונה.

פעילות מוחית רבה משתלבת. העין מרצדת ללא הרף על מנת לזהות את התרמילים בתוך הסבך, אז נכנסת הערכת הגודל על מנת לקטוף רק את אלו שגדלו מספיק ולבסוף בתנועת יד מיומנת שולפים את התרמיל כלפי מעלה בכדי שיתלש מחיבורו לשיח ולא ישאיר תרמיל שבור בקצהו.

כשהמערכת נכנסת לסנכרון והפעולה הופכת אוטומטית, מפנה הראש מקום למחשבות והשלווה ששוררת בשדה בשעות הבוקר מתחילה אט אט להיכנס פנימה...

המחזור הבא מתחיל בקרוב, מוזמנים להתנסות... שבע בבוקר אחרי הקפה!

מההרים סביב...

כאשר החום כבר מתיש ומתיישבים בסככת הצל המשקיפה על השדה, מנסים לצנן מעט את חום הגוף, לעיתים נראה הנער או האיש המביט אל השדה כלא מבין. לא מבין מה לו ולחום הזה, מה לו ולצמחים הללו היושבים להם בסבלנותם האינסופית בערוגות הלוהטות.

שני יסודות / זלדה

הלהבה אומרת לברוש

כאשר אני רואה

כמה אתה שאנן

כמה עוטה גאון

משהו בתוכי משתולל

איך אפשר לעבור את החיים

הנוראים האלה

בלי שמץ של טרוף

בלי שמץ של רוחניות

בלי שמץ של דמיון בלי שמץ של חירות

בגאווה עתיקה וקודרת.

לו יכולתי הייתי שורפת

את הממסד

ששמו תקופות השנה

ואת התלות הארורה שלך

באדמה, באויר, בשמש, במטר ובטל.

הברוש שותק,

הוא יודע שיש בו טירוף

שיש בו חירותשיש בו דמיון

שיש בו רוחניות

אך השלהבת לא תבין

השלהבת לא תאמין.

מהמטבח...

המתכונים עבור המאכלים הבאים אשר היו בעלון –נמצאים בנפרד באתר.

  • רוטב עגבניות לפסטה

  • סלט עגבניות מבושל היישר ממרוקו

  • מטבל עגבניות מכסיקני

שיהיה לכולנו סוף שבוע נינוח וערב לחך... צוות החווה

תיוגים:

כתבות אחרונות

חיפוש לפי תגים

bottom of page