top of page

עלון מס' 16: 9.10.13 - הכנות לחורף הראשון בחווה...

מהנעשה בחווה בבית זית (השדה שלכם מתחת לבית…)

מהמשרד…

נעדכן שבשעה טובה תוקן לו קו הטלפון של החווה (058-4447793). מצטערים על חוסר הזמינות וכעת אנו שוב זמינים טלפונית בשעות היום לכל שאלה, בקשה או רעיון שהמייל מרגיש לא מספק עבורם.

ונזכיר שבימי שישי בבוקר (החל מהשעה 9:00) אנו בחווה באווירה נינוחה של סוף שבוע ואתם מוזמנים להצטרף לעבודה קלה בשדה או סתם לכוס קפה ופטפוטים.

מהשדה…

"הדואג לימים זורע חיטים, הדואג לשנים נוטע עצים והדואג לדורות מחנך אנשים."

(יאנוש קורצ'אק).

הסיפוק בגידול הירקות הוא גדול ומהיר, כך גם האכזבות, הפרדות והשמחה המחודשת, מהירות וחולפות.

דור בא ודור הולך, ירקות החורף כבר מתחילים להגיע לסל הירקות (הרוקט והמיזונה מצטרפים השבוע) ואחרוני הירקות הקייצים נפרדים מאיתנו עד בוא האביב.

השבוע אנו נפרדים מזקן השבט בשדה, מר חציל, שנשתל לו בסוף אפריל ושרד איתנו קצת יותר מחמישה חודשים. מחר "ננקה" את השיחים (לכן תמצאו בסל גם חצילונים קטנים), שבוע הבא נפנה את הערוגה ונכין את האדמה לגידול הבא. האם זה עצוב? מרגש?

גם אם נרצה להיקשר עמוקות לגידולי השדה, המאריכים את שהותם בו כמו מר חציל, לא נשארים יותר ממספר חודשים מועט. שלא לדבר על החסות שנשתלו להם לפני כחודש וכבר במהרה נקטפות ונשלחות לדרכן.

זוהי עבודת השדה, "דאגה לימים" במלוא מובן המילה. אינטנסיבית, מחזורית הרואה כהרף עין את עליתם ונפילתם של צמחיה החד שנתיים, כאשר הגידול העונתי הבא כבר דוחק בפתח. הזמן לחשוב מועט, זמן להתחרט ולתקן לא ממש קיים והכוח המניע הוא התנובה המהירה והסיפוק היחסית מיידי. תוך ימים הופכים להם זרעים קטנטנים שנטמנו באדמה לשורות ירוקות,

תוך ימים מתעבים להם שורשי הסלק וגבעולי הקולרבי לכדורים שמנמנים ותוך שבועות ספורים הופכים להם שתילי החסה והמנגולד המסכנים, שהתקשו להחזיק את עליהם הבודדים בכוחות עצמם, לעלווה ירוקה ומפוארת.

זהו פלא מרגש ומספק ששמור לאנשי השדה ומבקריו המתמידים (נשמח אם תבואו לחלוק אותו איתנו). מי ייתן ונזכה בהמשך גם לשתול עצים ו"לדאוג לשנים" ולהרגיש שאנו מצליחים גם "לדאוג לדורות".

הכן שדך לחורף

גשמי החורף להם אנו מצפים יביאו איתם ברכה גדולה ושלל צרות לא קטנות. בוץ רב, שבילי גישה מוצפים, סחף במדרונות, עשביה פראית בכל פינה, בעיות ניקוז בערוגות ועוד. לכל זה נחבר את העובדה שזהו החורף הראשון שלנו בשדה וברור שיהיה שמח.

אז את מירוץ החימוש פתחנו בבניית משטח עבודה מעץ שנחנך השבוע(בתמונה). המשטח יאפשר לנו אזור עבודה יבש ולא בוצי שישמש גם למנוחה ומחסה מהגשם.

למשימה המהנה חברו להם יוחאי, איש אשכולות ושותף יקר ורפאל, שעושה את השירות הלאומי שלו בחווה ומלאכות הבנייה הם בנפשו.

השלב הבא כמובן הוא פריסת יריעה חסינת מים במקום רשת הצל הזמנית, התקנת תנור עצים קטן, ואז כולכם תהיו מוזמנים למרק חם מירקות החווה באווירה חורפית במיוחד…

אז מה צפוי לנו בסל השבוע…עגבניה, מלפפון, דלעת, חציל, גזר, תפו"א, רימון, פטרוזיליה, מנגולד, מיזונה/רוקט וחסה.בסל הגדול יצטרפו להם… לוביה/בטטה, נענע ובצל יבש.

(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים ממגדלים אחרים השבוע על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד רביעי ב-12:00) לחם של עומר האופה הקהילתי. סוגים ומחירים בקישור לטופס ההזמנה.

מהמטבח…

בקישור הבא ששלח לנו אבנר תוכלו למצוא (באנגלית) המלצות אחסון למגוון ירקות (ופירות).http://www.treehugger.com/green-food/plastic-less-and-low-tech-way-store-your-food-better-taste.html

לעיתים הנטייה הראשונית של כולנו היא לדחוף הכל למגירת הירקות במקרר, בטוח שלא כל הירקות מאושרים מכך.

מומלץ לעיין, זה לא רק משפר את המרקם והמראה של הירק אלא גם את השמירה על ערכו התזונתי.

לעלון צורף מתכון ל"סלט מכסחת דשא" -סלט יצירתי ומגוון במיוחד ששלחה לנו יעל.

תודה ליעל ואבנר ונשמח שתשלחו ותשתפו בחוויותיכם הקולינריות ובעצות מועילות ומעניינות.

המתכון נמצא בנפרד באתר

שיהיה לכולנו סוף שבוע סתוי וקליל… צוות החווה.

תיוגים:

כתבות אחרונות

חיפוש לפי תגים

bottom of page