עלון מס' 50: 11.6.14 - שינויים סל הירקות, מחאת השעועית וקצת על קטניות...
מהנעשה בחוות קיימא (חקלאות עם סבלנות)
מהמשרד…
שינויים בסל בקלי קלות.
תזכורת - מערכת ההזמנות האינטרנטית מאפשרת לכם לערוך שינויים, ביטולים :(, הערות, והזמנת תוספות.
שינויים קבועים - בלשונית "הזמנה קבועה"
שינויים חד פעמיים להזמנה הקרובה - בלשונית "מצב הזמנה"
כמובן שהשינויים צריכים להיעשות עד יום ד' בשעה 12:00, לאחר מכן מערכת ההזמנות נסגרת, ואנחנו מתחילים להיערך למשלוחי הסלים שלמחרת.
מהשדה…
מחאת השעועית
השעועית הירוקה והצהובה שמילאו את הסלים הגדולים בשבוע שעבר צפויות להניב מספיק מתרמיליהן גם לסלים הקטנים שיחולקו מחר (או לפחות לרובם). פולי הסויה (המוכרים בשם הבמה- אדממה) כבר הצמיחו את עלוותם ואנו מחכים בכיליון עיניים לטעום את התרמיל הראשון. בת משפחה נוספת ומלאת הדר- הלוביה, נזרעה בשבוע שעבר והחלה במסע הארוך אל עבר שולחן החג בראש השנה.
אט אט תופסות הקטניות את מעמדן בחווה, מזכירות אתגרים נשכחים משנה שעברה... קטיף שעועית עלול להיות ארוך מייגע ומפיל חללים: שיח השעועית רגיש למשיכות עזות שחקלאי ההר מרביצים בו, ולכן קוטף לא מיומן או עצבני מעט עלול למשוך את תרמיל השעועית יחד עם השיח כולו. אם תגיעו בשעת הקטיף הנכונה, אולי תמצאו גם כמה חקלאים שטרם הפנימו את רוח השעועית, מרוחים ושבורים בינות לערוגותיה, עייפים ורצוצים מהקטיף שנדמה שלעולם לא נגמר.
ומן הצד השני,את השיחות הטובות ביותר אנו מצליחים לבצע דווקא בקטיף השעועית - זמני קטיף השעועית הארוכים מאפשרים לכל חקלאי בחווה מקטן ועד גדול להתאמן על תכונות ההולכות ונהיות נדירות בעולמנו: סבלנות, אורך רוח, יכולת ריכוז והיכולת לשוחח ללא מתווכים אלקטרונים…
מההרים סביב...
קטניות או לא להיות
עליהם הירוקים של שיחי השעושית ושאר הקטניות, וכמויות התרמילים שהם מניבים מעידים על המתחולל מתחת לפניי הקרקע. משהו טוב קורה שם באדמה ברגע שהקטניה החלה במסעה- בין שורשי הקטניה מתפתחים להם כיסונים קטנים הקרויים 'פקעיות', שמטרתם היא לשמש בית למיני חיידקים בשם 'ריזוביום'. חיידקי הריזוביום הנהנים מאכסניה חמימה ומפנקת אחראים למעשה ייחודי- קליטת גז חנקן והטמעתו כמולקולות המתאימות ליצירת חלבונים. אמנם כל סוגי הצמחים משתמשים במולקולת חנקניות כדיי לעבד ולבנות חלבונים המשמשים לצמיחתם, אולם רק חלק מהצמחים מצאו דרך לבנות לעצמם מפעל קטן ואישי המייצר מולקולות חנקיות.
השעועית ושאר קטניות הם צמחים שמוצאם מאדמות דלות בחנקן זמין, ולכן מצאו דרך לשמש אכסנייה לחיידקים הפעלתנים. יתר הצמחים, מעולם לא נצטרכו לקיים אכסניה לחיידקים משום שאדמת מוצאם מלאה במולקולות חנקניות מוכנות לעיבוד שנוצרו על ידי רקב של גופות בעלי חיים.
אבל בכך לא נסתיים מעגל החיים של הקטניה (ושל החקלאי): מייד לאחר סיום גידול הקטנייה אשר השביח את הקרקע, החקלאי (אם אכן פיקח...) יבחר לגדל כל סוג ירק אחר וייהנה מתנובה רבה יותר ומצמחים בריאים יותר - צמחי הקטניות ובעיקר שורשי הצמח המלאים בפקעיות, מדשנים את הקרקע בחנקן גם לאחר מותו של הצמח. ממחזור החיים הסימביוטי הזה גם אנחנו נהנים: לנו כמובן שאין יכולת לקשור את החנקן שנמצא באוויר (70% מהאוויר) למולקולות קטנות וגם לא לעבד אותו ליצירת חלבונים. אנחנו צורכים את המוצר המוגמר - חלבונים מן הצומח, שמייצר את החלבונים בעצמו בעזרתם של ידידיו הריזוביום הזעירים.
אם לפתע חשקה נפשכם לפזר בגינה קטניות מכל הבא ליד, הנה רשימה אפשרית בהחלט (אך לא סגורה): סויה, שעועית, לוביה, תורמוס, אספסת, אפונה, פול וחומוס.
לא ממש שעועית אבל גם קטניה - הנה סימביוזה אחרת וקצת יותר לירית: גידי גוב - תנו לגדול בשקט .
אז מה צפוי לנו השבוע בסל…
עגבניה, פקוס, סלק, גזר, קישוא בהיר/זוקיני/עגול, תפו"א, שעועית ירוקה / צהובה , בצל ירוק, חסה/ תרד ניו זילנדי. מנגולד אדום או ירוק / קייל ופטרוזיליה/ כוסברה.
ובסל הגדול יצטרפו להם… נענע, פלפל אדום/ צהוב, כרוב אדום/ לבן.
(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).
לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות".
לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד יום רביעי ב 12:00) :
* לחם של עומר האופה המקומי.
* דבש דבורים טבעי ואורגני - הדבש טרי טרי ולכן נוזלי יותר ובהמשך יתמצק.
מחיר לחצי קילו 27 ש"ח
* ביצי חופש - מבית הגידול של מיכל ויעקוב מעין ראפה (מסעדת מאג'דה) 15 ביצים עבור 30 ש"ח.
מהמטבח…
המתכון ל"תבשיל שעועית ירוקה ופלפל" אשר היה בעלון, נמצא בנפרד באתר תחת "מתכוני שעועית".
שיהיה לכולנו שבת שלום,
צוות החווה.