top of page

עלון מס' 52: 25.6.14 - גידולי הקיץ בשדה וסיפורי עגבניות...

מהנעשה בחוות קיימא (שירת העגבניה )

הדליית ערוגות שרי בחוות קיימא בבית זית.jpg

מהמשרד…

  • הודעה חשובה - בשעות האריזה בימי חמישי, אנו בדרך כלל לא זמינים בטלפון ובמייל מפאת העומס של הקטיף והאריזה. את השינויים בהזמנה יש לבצע עד סגירת מערכת ההזמנות בשעה 12:00 בימי רביעי. במקרים דחופים- אנא שלחו הודעת סמס.

  • לקוחות אשר אוספים את סל הירקות מנקודת איסוף (בית זית, רמת רזיאל, גבעת יערים, עין כרם וביה"ס אדם) מתבקשים לשים לב ולאסוף את הארגז עם השם שלהם וכמו כן לשים לב לתאריך שרשום על המדבקה (לעתים נשארות על קופסאות הקרטון מדבקות משבועות קודמים).

מהשדה…

עגבניות התמר מצטרפות לחגיגת הצבעים של השדה ולשכנותיהן עגבניות השרי שכבר החלו להאדים שבוע שעבר. בכוונה תחילה שתלנו את שתילי השרי הדורשים הדלייה על גביי בזנטים וחוטי ברזל, משני צידי ערוגות התמר הנפרשות וזוחלות על הקרקע. כשהחלו התמריות להאדים פרשנו רשתות צל בין הבזנטים של עגבניות השרי, הוספנו סנדה במרכז הרשת ומייד התחלנו לקבל טלפונים ובקשות לפתוח גן אירועים…

אל חשש, אף אחד לא ירמוס את בוסתני העגבניות שהקמנו במרחבי החווה ועמלנו עליהם שלושה חודשים עד לתוצרת הראשונה.

לסל השבוע יתווספו מחצילי החווה, פלפלים ירוקים בהמוניהם, מלונים ואבטיחים( עדיין לא אבטיחי החווה). השבוע כבר החלו להיקטף דלעות הערמונים אך אנו מחכים שבוע נוסף לפניי שנגיש לכם את הדלעות, כדיי שנאגור כמות מספיקה מהן. ובכלל, אפשר לומר שזהו השבוע שמסמן את הפריצה הגדולה של ירקות הקיץ בחווה, שמעתה ועד ספטמבר ימלאו את סלינו בצבעים כהים יותר של כתום דלעות, אדום עגבניות וסגול חצילי.

זה הזמן להציע לכולכם שוב ( מתי כבר תבואו? ) לבוא לחווה, לקטוף עגבניית שרי ישר מהשיח אל הפה, לשוחח עם חקלאים בכל מיני גדלים שונים ולפנק אותנו בשק קרח קטן שקניתם בדרך... ( זה בסדר, תתקבלו גם בלי הקרח :) ימי ראשון - רביעי 7:30-15:00.

מההרים סביב…

מה שמובן מאליו היום, היה בלתי מתקבל על הדעת אתמול. מלכת המטבח הבלתי מעורערת, האדמונית מכולם נחשבה בראשית ההתיישבות בארץ ישראל כפרי אסור ומשוקץ עד כדיי כך שנכתבו עליה דברי שטנה, יצאו נגדה גדולי האומה, והתפלספו על שמה מיטב מחדשי השפה העברית:

‮"‬ידוע לי וזכור לי היטב שכשהיו עוברים על יד חנות שבחלונה או בדוכנה הוצגו עגבניות‮, ‬היו יורקים ואומרים‮: ‬שקץ תשקצנו‮, ‬כדרך שהיו נוהגים בראותם בשר חזיר‮... ‬כשבאו שני חברי לעבודה והביאו אתם עגבניות‮, ‬הבטתי עליהם בתמהון וקראתי‮: "‬נטרפה דעתכם‮? ‬כלום אוכלים את הפיגול הזה‮?"‬‮ ‬צחקו השנים ואמרו‮: "‬תתרגל‮, ‬כשם שאנחנו התרגלנו‮" ‬ואמנם התרגלתי‮."‬

ואולי לא היו מתרגלים אלמלא הפכה אכילתה למבחן‮ - ‬כפי שמספר עגנון ב‘תמול שלשום‮‘ - "‬אם מבקש אתה להיות בן ארץ ישראל אכול מה שאתה מוצא‮..."‬

לא רק אנחנו מצאנו‮, ‬התרגלנו ובסוף התאהבנו‮. ‬כשמצאו אותה הכובשים‮ ‬הספרדים במאה ה-‮61, ‬הם הסתפקו‮ ‬בשמה האצטקי‮ - ‬tomato‮. ‬אבל אחרי שהתרגלו‮, ‬היתה בעיניהם ל"תפוח האהבה - pomme d'amour‮,‬ ול"תפוח הזהב" - pomo d'oro.

כשהגיעו העגבניות לארץ בחרו הערבים ב‘זהב‮‘ ויהודים ב‘אהבה‮‘. ‬כשה "פמדרו" התגלגל בפיהם ל‘בנדורה‮‘ (ב' במקום פ', נ' במקום מ' ) ‬נולד בעברית המתחדשת השם‮ ’‬עגבניה‮‘. ‬

בעולמם הפוריטני של הראשונים‮, ‬חצה השם החדש את הגבול שבין אהבה לתאווה‮ ‬ומשטרת הצניעות לא איחרה לצאת לפעולה עד שהחמיר המצב והגיע לכך שהשוו אותה לאחותה-לשורש‮ (‬המחלה עגבת‮). ‬גיבורו של ברנר בשכול וכשלון מצהיר‮ "‬לעגבניות לא נמכרתי‮... ‬עגבן אינני‮..."‬

ילדיו של אליעזר בן-יהודה מספרים שבבית אביהם החרימו את המילה עגבנייה‮. ‬גם האב וגם האם סבורים היו שמלה זו‮ ’‬גסה‮‘ ‬והיו מלגלגים עליה‮,‬‮ ‬והוא עצמו נאבק להכיר ב"בדורה‮" ‬כשמה העברי‮ ( מעין צורה עברית למילה הערבית) . ‬היו גם שהציעו להחליף את השם‮ "‬הלא צנוע‮" ‬בסומקניה‮, ‬אהבנייה‮, ‬או‮ ‬תמה‮.‬

השנים חלפו עברו וכידוע העגבנייה וגם שמה, התקבלו באהבה בכל המטבחים, עד בשנות ה- 70 הגדילו לעשות "חבורת רננים" והוציאו שיר דרמטי במיוחד לכבודה של העגבנייה (לא מומלץ לשמוע עד הסוף אך זהו אחד השירים המצחיקים... :)

אז מה צפוי לנו השבוע בסל…

עגבניה, פקוס/מלפפון , פלפל ירוק/ אדום, קישוא בהיר/זוקיני/עגול, חציל, שרי , אבטיח, בצל ירוק, חסה, תרד ניו זילנדי/ מנגולד /קייל, ופטרוזיליה/ כוסברה.

ובסל הגדול יצטרפו להם… מלון ,סלק, שעועית ותפו"א.

(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות".

לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד יום רביעי ב 12:00) :

* לחם של עומר האופה המקומי.

* דבש דבורים טבעי ואורגני - הדבש טרי טרי ולכן נוזלי יותר ובהמשך יתמצק.

מחיר לחצי קילו 27 ש"ח

* ביצי חופש - מבית הגידול של מיכל ויעקוב מעין ראפה (מסעדת מאג'דה) 15 ביצים עבור 30 ש"ח.

המתכון למרק גספצ'ו האנדלוסי הקלאסי של השף חיים כהן אשר היה בעלון, נמצא בנפרד באתר תחת "מרקים".

שיהיה לכולנו סוף שבוע של תפוחי זהב, סומקניות ואהבנייות...

צוות החווה.

כתבות אחרונות

חיפוש לפי תגים

bottom of page