top of page

עלון מס' 59: 13.8.14 - סוגי דלעות שונים, הכנות לחורף וצפי ירקות לחודשים הקרובים...

מהנעשה בחוות קיימא (חווה בהמתנה לחורף)

שדה בקיימא.JPG

מהמשרד…

  • שעת סיפור לקטנטנים ב- 26 לאוגוסט בשעה 17:30 בחוות קיימא. טליה שגיב מבית זית תספר לנו את שכתבה: נסיכת הארמון ונסיכת החווה. לילדים בגיל 3-6. עלות - 15 ש"ח.

  • ארגזי קרטון - מזכירים לכם שאנו מאוד שמחים לקבל ארגזים לשימוש חוזר. הניחו את הארגזים בימי חמישי ליד הדלת, או בנקודת החלוקה ואנו נאסוף אותם.

מהשדה…

הדלעות מגיעות

נאפולי המאורכת והענוגה, טריפולי הקלאסית והשמנמנה ופרובנס הקטנה והיפה שיצאה היישר מן האגדות:

דלעות גדלות בחוות קיימא בבית זית.JPG

אוגוסט הוא בדרך כלל הזמן שבו הגנן הביתי עוזב את גינת הפלאים שלו ונוסע לחופשה. אמנם במשך כל השנה חזר והכריז בתוקף שהשנה לא ייסע לשום מקום, שגינה כזאת עולה על כל מעון קיץ, ושהוא, הגנן, לא משוגע או מטומטם עד כדי כך שיתייגע ברכבת אל איזה חור נידח. אף על פי כן, כאשר מגיעה עת הקיץ, נמלט אף הוא מן העיר, או משום שהתעורר בו יצר הנוודות, או בגלל השכנים, שלא ירכלו. ואולם הוא נוסע בלב כבד, מלא חרדה ודאגה לגינתו הקטנה. אך לא לפניי שמצא איזה חבר או קרוב משפחה, שבידיו הוא מוכן להפקיד לאותה תקופה את גינתו החביבה. "תראה" הוא אומר, עכשיו בין כה וכה אין מה לעשות בגינה."

מתוך "שנת הגנן" של קארל צ'אפק.

אמנם חודש אוגוסט באמת אינו מתאים לשתילה ולזריעה, אך כאן קבור הזרע וזהו זרע העניין - חקלאי של גן ירק שמגדל על אדמתו ירקות ללא הפסק מחויב להקדיש את חודש אוגוסט להכנות לקראת השתילות והזריעות של עונת החורף. לכן, על חופשה אין מה לדבר. מה גם שאנחנו ממש לא צריכים לברוח מהעיר אל הכפר. אנחנו כאן, בגן הירק הקטן שלנו, לא מחזיקים כוס מרטיני עם זית ומטריה בצבעים, אבל מאוד נהנים…

הכנות לחורף

בשיא החום שפקד אותנו השבוע , תחת השמש הקופחת, כל החקלאים מקטן ועד גדול עסקו בהכנות לקראת מחזור הזריעה והשתילה הראשון של החורף הבא עלינו לטובה כבר ביום שלישי הקרוב.

ראשית יש להניח כמויות דיי גדולות של קומפוסט אורגני (בין חצי דלי לדלי אחד לכל מ"ר) על הערוגות שסיימו את מחזור הקיץ. להוסיף כף אחת של דשן אורגני לכל מ"ר, לפזר בעזרת מגרפה באופן שווה את הדשן והקומפוסט בתוך הערוגה ולתחח (ערבול האדמה והקומפוסט) בעזרת הטרקטור הידני שלנו. השלב הבא הוא שלב שעלול להישמע מוזר משהו, אך לאמתו של דבר מדובר בהגיון טבעי ברור לחלוטין - יש לתת לאדמה לנוח מעט. מנוחת האדמה מאפשרת לדשן ולקומפוסט להתפרק באדמה, להתערות בה, ולהפוך להיות זמינים יותר לגידולים הבאים שכבר בעוד שבועיים ייזרעו או יישתלו באדמת החווה. ואם כבר במחזור הסתיו אנו עוסקים, זה הזמן לספר לכם מתי צפויים ירקות החורף לבקר אצלכם במטבח:

New Picture (17).JPG
New Picture (18)_edited.JPG

מההרים סביב…

"מסביב לירושלים, יש הרבה הרים של אף אחד. בהרים, יש ערוצים של אף אחד, מעיינות של אף אחד, ובערוצים יש מדרגות של אף אחד, ובמדרגות אשר בערוצים, יש גפן של אף אחד, ותאנה של אף אחד. כל מה שעלייך לעשות, הוא לטפס בתוך הערוץ של אף אחד, לעלות ממדרגה של אף אחד אל מדרגה של אף אחד, וללקט את הפרי של אף אחד. "

מתוך "אל ארצך, אל מולדתך" של עמוס קינן.

זה הזמן להסתובב בעמק שמסביבנו ולקטוף תאנים ענבים וסברס. מי שזקוק לרמזים היכן למצוא אותם, מוזמן לפנות אלינו...

אז מה צפוי לנו השבוע בסל…

עגבניה, פקוס/מלפפון, שזיף שגיב, עגבניות שרי , תפו"א, דלורית/ דלעת, פלפל, תירס (המתוק שאוכלים טרי מבלי לבשל ) תרד, כרישה, פטרוזיליה/ כוסברה.

ובסל הגדול יצטרפו להם… בזיל, סלרי / לוביה, חסה, בצל יבש.

(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אורגניים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות".

לסלים ניתן לצרף בהזמנה מראש (עד יום רביעי ב 12:00) :

* לחם מחמצת של עמר האופה המקומי. פירוט סוגי הלחמים ומחירים במערכת ההזמנות.

* דבש דבורים טבעי ואורגני של רעיה - מחיר לחצי קילו 27 ש"ח

* ביצי חופש - מבית הגידול של מיכל ויעקוב מעין ראפה (מסעדת מאג'דה) 12 ביצים עבור 24 ש"ח.

* סברס קלוף וארוז / תאנים/ שזיפים - מבית הגידול של מיכל ויעקוב מעין ראפה (מסעדת מאג'דה) .

* פירות אורגניים (סוגי הירקות משתנים כל שבוע) - אורגניה מחבל הבשור.

מהמטבח...

דלוריות

הן בטח נערמות לכם במטבח, מתוך ידיעה שהן נשמרות לפחות חודש ושאפשר עוד לחכות…

הדלורית שגדלה בחווה אהובה עלינו מאוד, ומלבד להיותה מתאימה בכל המתכונים של הדלעת היא גם מתאימה יותר, לדעתנו, לטיגון קצר מועד, בעיקר כי היא אינה סיבית כמו הדלעת.

הנה מתכונים שפרסמנו בשנה שעברה ועוד מתכונים ומחשבות על דלורית כתומה מתקתקה וסלחנית:

הדבר הבסיסי ביותר והפשוט ביותר לחצות לשניים לנקות מגרעינים, למרוח שמן זית ומלח גס ולהניח עם הפנים למטה על תבנית אפיה ולשכוח בתנור שלושת רבעי שעה בערך.

את זה אפשר לנשנש פשוט ככה , עם כפית מתוך קליפת הדלעת.

פשוט הכינו חצאי דלוריות כמספר הסועדים ושימו לכל אחד חצי בצלחת.

אם בא לכם ארוחה שלמה בקליפה אחת,

אפשר להכין סלט ביצים (ביצים קשות טחינה ובצל ירוק)

ולמלא את החלל של הדלורית בתלולית קטנה

להגיש על צלחת עם עגבניות שרי מתוקות וכמה מלפפוני שדה צעירים ופריכים וכבשתם את מקומכם כמסעדת שוק שכונתית.

לטיגון מהיר - צקו במחבת 2 כפות שמן, הוסיפו קוביות דלורית וענף רוזמרין. המליחו ופלפלו את הדלורית, וטגנו תוך כדיי הקפצה או ערבוב. כשהדולריות מתחילות לקבל צבע שחום ולהתרכך( יש מי שאוהב גם לשרוף אותן מעט), יש להוסיף כחצי כוס עראק ולהוציא את ענף הרוזמרין. עוד ערבוב קל ותוך 2-3 דקות אפשר להוציא את הדלוריות ולהגיש עם כמות נכבדת של יוגורט מעל.

אפשר גם לצלות את הדלורית מראש בקוביות, ולהוסיף לסלט ירוק מקושט באגוזים או גרעינים

אפשר להוסיף לתבשיל בשרי שתספוג את טעמיו ושומניו,

או בקוביות בתוך תבשיל קטניות בבישול ארוך והיא תהפוך אותו ל"מוקרם"

בקיצור,

כמו שכבר כתבנו,

גמישה וסלחנית

בתאבון!

שיהיה לכולנו סוף שבוע כתום...

צוות החווה.

כתבות אחרונות

חיפוש לפי תגים

bottom of page