top of page

עלון מס' 77: 16.12.14 - סיכום שתילות וזריעות הסתיו וחודש ההפוגה ועל הסלרי המעניין...

מהנעשה בחוות קיימא (על כוכבים ואנשים)

חלפסים בחוות קיימא.jpg

מהמשרד…

  • תזכורת - אנו שמחים מאוד לקבל את ארגזי הקרטון בחזרה אלינו.

  • המלצה חוזרת - ביום שישי פתחנו שוב בקבוק יין קריניאן- מרלו (2013) של יקב רוזה שניתן להזמינו במערכת ההזמנות של קיימא.. זה באמת פנטסטי!

  • המשרד רוצה מאוד להמליץ על קליפ יפה ומצחיק של מתי כספי והפרות: לא טוב היות האדם לבדו.

  • מזל טוב, חג החנוכה הוא גם יום ההולדת של חוות קיימא! שנתיים!

מבט על הסככה מאמצע החווה.jpg

מהשדה…

אין כמוהו בעולם כך אומר לי סבא

לא פירות עליו צומחים כי הרי ממילא

הפירות סופם לרקוב מי צריך את אלה?

זהו עץ של כוכבים מאירי עיניים

שם צומחים הם וגדלים כמו על השמיים

כשמראים לו תפוחים, כל תפוח דוב הוא,

הוא מראה את כוכביו ואומר: מה טובו.

הוא אוסף את כוכביו ויורד העירה

ביריד למכור אותם עשרה בלירה

בואו, בואו אנשים זוהי שעת הכושר

כוכבים תקנו בזול ותזכו באושר.

וקהל גדול סביבו צוחק ומתבדח

סבא, למה לא תמכור גם חצי ירח?

וכולם קונים חוטפים גזר צנון ואורז

אבל חופן כוכבים? לא, תודה, אין צורך.

מסתכל בהם הסב ונפשו נרגשת

עיניהם ודאי עיוורות ואוזנם חרשת

הביתה שב הוא עם סלו בלא טיפה של עצב

האוצר נשאר אצלו ואצלם הכסף.

לסבי ישנה חצר ועץ אחד מופלא בה

אין כמוהו בעולם כך אומר לי סבא.

מילים: לייב מורגנטוי

לחן: נורית הירש

תרגום: יורם טהרלב

כוכבים עוד לא הצלחנו לגדל, למרות שיש כבר כל מיני אסטרונאוטים… בינתיים אפשר כבר לסכם את שתילות וזריעות הסתיו, לקחת נשימה ארוכה ולהמתין עד שנתרחק מהיום הקצר ביותר בשנה שיחול בעוד חמישה ימים בחצי הכדור הצפוני. יום לאחר מכן הימים כבר מתחילים להתארך ואנחנו נחכה כשלושה שבועות נוספים עד שנוכל לזרוע ולשתול שוב (כבר סיפרנו לכם כמה קשה לצמחים להתרומם בימים קצרים). מתחילת הסתיו ועד עתה אלפי כרוביות וברוקולי נשתלו, מעל עשרת אלפים שיני שום נזרעו, מספר בלתי ידוע של זרעי גזר ( זו זריעה רצופה, כמו לפזר מלח על האוכל… ואח"כ צריך לדלות אותם אחד אחד ) שתילי כלורבי למכביר, שומר באלפים, צנונית במאות, זריעות של מיזונה ורוקט, כוסברה ופטרוזיליה, שתילות של בצל ירוק וכרישה, קייל מלך החורף שעומד בכל מזג אוויר, כרובים סגולים וירוקים. שורות אפונת השלג שלנו מתפקעות תחת עומס התרמילים, (למרות שכבר ברור לנו שלא זרענו מספיק בשביל שכולנו נהנה מהם).

עוד לא הנחנו בצד את אקדח השתילה ושקית הזרעים, וכבר נראה לנו שנתגעגע…מצד שני חודש שלם של הפוגה ייתן לנו מספיק זמן לחזק את הטרסות בתוך ומחוץ החווה, לגזום את עצי הזית באזורנו, לסיים פרויקטים שנשכחו להם בסתיו כמו הטאבון-בוץ שלנו או המדרגות בכניסה לחווה תוך כדיי מבט של אם מודאגת לעבר השדה - אם אכן יצליח לעבור בשלום את החודש הקרוב, החודש הקריטי ביותר מבחינת מזג האוויר, נזכה כולנו ליבול מוצלח של ירקות החורף.

אם לא, יהיה לנו שיעור נוסף בגידול ירקות בעמק ירושלמי…

כרוב בידי החקלאי.jpg

לא על הסלרי לבדו

2 זנים שונים יש לסלרי בעולמנו הקולינרי. יש את הזן שמשקיע בצימוח של גבעולים ארוכים וגדולים, ואלו מתאימים לשימוש במרקים, בסלטים ולתיבול. ויש את הזן שמצמיח שורש לבן המשמש בעיקר למרקים ושגבעוליו פחות מומלצים לסלט או או לבישול בשל מרירותם. את הסלרי קל לנו לגדל במחוזותינו משום שהוא אחד הצמחים היותר עמידים כנגד הכפור של העמק ומשום שמקורו הגיאוגרפי מאגן הים התיכון ולכן מרגיש דיי בבית אצלנו. היוונים התייחסו אליו בכבוד ונהגו לקשט את האתלטים בעליו המלכותיים ורק מאוחר יותר התייחסו אליו גם בתוך הסירים, בעיקר במרקים.

collage_סלרי שורש.jpg

מההרים סביב..

כל מעשה שלנו, כל תזוזה וכל אימרה, כל מצמוץ וכל צעקה, כל ישיבה וכל עמידה, כולם נמצאים באותו המקום ובאותם העקרונות שסובבים אותנו בטבע. כל היצורים החיים והצומחים מחפשים מזון וכולם מחפשים להתפתח, לכולם יש זמן של גדילה והתפתחות, זמנים של העמקה ודאגה לדור הבא, וגם רגע אחרון. כל מעשה שלנו הוא הרחבה של מעשה שנמצא בטבע לידנו. לפעמים אנחנו שוכחים גם את זה. אבל כשאנו נעמדים מול הטבע בשיא כוחו, במדבר או בגבעות, בנהר ובמישור, אנו טועים לעתים לחשוב שזהו יופיו של הטבע שמהמם אותנו. יפה ככל שיהיה,מרשים בכל הדרו, ועדיין זה לא מסביר את ההתרגשות של עמידה על קצה ההר, אל מול כל זה…

ובינתיים מסביב לחווה: אחרוני עשבי הבר הגבוהים של החורף שעבר, אלו שהצהיבו בקיץ וכיסו את הטבע כולו בצבעי חרדל וחום, מתכנסים חזרה אל אדמתם. הגשמים העזים, הרוחות, ומעגל החיים מכריעים את החד-שנתיים משנה שעברה, ותחתם מצמיחים את המרבד הירוק וזוהר של תחילת העונה הגשומה. כל המהפך הזה קורה עכשיו, ומי שישים ליבו ומחשבתו, יוכל לחוש את הכוח העצום שעצור בזרעים הזעירים של עשבי השדה. שאם רק יקבלו את התנאים המתאימים, את הגשם והאדמה העשירה בחומר האורגני שהשאירו להם אבותיהם מהשנה שעברה ומשנים שעברו - יצמחו בדיוק כפי שצריכים הם לצמוח, יוריקו בהתרסה, כאילו אין עוד קיץ ואין עוד עונה יבשה בפתח, ואין מחזור חייהם כל כך קצר. או שהפוך מכך - אולי זמנם קצוב ולכן הם נישאים במהירות מעלה, בשיא כוחם וצעירותם. רק תנו לנו את הסביבה הנכונה, הם רומזים... ואנחנו כבר נדע מה לעשות.

בדיוק אותו העיקרון.

עשבי בר בעמק.jpg

אז מה צפוי לנו השבוע בסל…

מלפפון, עגבניות, כרובית, ברוקולי, כולרבי ,שומר, חסה, קייל/מנגולד/ תרד ניוזילנדי, כוסברה/ פטרוזיליה, רוקט/ מיזונה (רק בסל הקטן), אפונה/פול/שעועית הילדה/ארטישוק ירושלמי (רק בסל הקטן).

בסל הגדול יצטרפו להם… סלרי שורש, בצל ירוק / כרישה, בקצ'וי, פלפל אדום/צהוב, שרי.

(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אורגניים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות"- עד יום שלישי בשעה 12.00.

לסלים ניתן להוסיף דרך מערכת ההזמנות מוצרים כגון: לחם מחמצת של עמר האופה (ניתן להזמין עד יום שני בערב בלבד) , דבש אורגני של רעיה, ביצי חופש של מיכל ויעקוב, תמר מג'הול אורגני של שים והוריה ויין של יקב רוזה.

שיהיה לכולנו סוף שבוע מלא בכוכבים... וחג שמח!

צוות החווה.

כתבות אחרונות

חיפוש לפי תגים

bottom of page