top of page

עלון מס' 86: 17.2.15 - שתילות סוף החורף וצבעי האיזור המתחדשים...

שירת העשבים…

מהנעשה בחוות קיימא (מתכוננים לרוחות הצפון)

מהמשרד…

השבוע קיבלנו את שיחת הטלפון המיוחלת מאחד מכם! סוף סוף לקוח מאושר התקשר לספר לנו שהוא הבין את גאונות הטעם של השום הירוק, ואיך זה שעד היום לא הכיר אותו? . מחר בסלים הגדולים יופיעו שוב הנדירים הללו. אם בא לכם לספר לנו מה אתם עושים איתם, נשמח.

מהשדה… (בוא הביתה, אביב)

"עליכם לדעת שפברואר הוא תקופה מסוכנת המאיימת על הגנן בכפור, בשמש, ברטיבות, ביובש וברוחות. אותו חודש הקצר בין כולם, אותו ננס בין חודשים, אותו חודש בוסר קיקיוני, מעובר ולא סולידי בכלל, בולט בין כל האחרים בתחבולותיו הזדוניות. היזהרו מפניו. ביום הוא מוציא בעורמה ניצנים מהשיחים ובלילה שורף אותם. ביד אחת מלטף אותנו וביד האחרת זוקר לעומתנו אצבע משולשת. רק השד יודע למה בשנה מעוברת נוסף יום אחד דווקא לגמד החודשים ההפכפך, המנוזל, הערמומי הזה. בשנה מעוברת היה צריך להוסיף יום לחודש מאי היפהפה, כדיי שיהיה מניין ימיו שלושים ושניים, ואז הכול היה כשורה. וכי מדוע זה מגיע לנו, לגננים?"

מתוך "שנת הגנן". קארל צ'אפק.

בשבועיים האחרונים חזרנו לשתול ביתר שאת חסות, בצל ירוק, סלק, כולרבי, כרוביות וברוקולי. הזאטוטים מכוסים כעת ביריעות הלבנות, ומנסים לצבור מספיק כוחות כדיי לעמוד בסערת סוף השבוע. אם הפעם באמת תתכסה החווה בשלג כבד, נצטרך לשתול שוב את רוב הירקות וכך להתחיל מהתחלה- לשתול בדמעה (ולפחות לקוות) לקצור ברינה. שוב, בתקווה שזו הסערה האחרונה.

חלק מצמחי הירק שלנו עדיין מלקקים את הפצעים מהשלג האחרון, וחלקם אף החליטו שהטראומה הספיקה להם בהחלט ולכן הם יישארו קטנים עד שיצטרכו לחזור לאדמתם. לנו זה אומר בעיקר שאיבדנו שורות שלמות של ברוקולי וכרובית שבשל העקה הנגרמת מהקור העז הצמיחו פרחים במהירות גבוהה כאינסטינקט גאוני שאומר: " אם לא טוב פה, בואו ונגמור עם זה מהר". לאור תחזיות מזג האוויר לסוף השבוע, הצמחים כנראה לא טעו...

דבר אחד בטוח: בעוד כחודש, כשנעשה את ישיבת סיכום העונה המסורתית שלנו, נצטרך כולנו להיות יצירתיים ולחשוב האם נכון לגדל ירקות בעמק הקטן והקפוא שלנו בחודשים ינואר פברואר? האם יש דרכים אחרות? אולי אלו רק שני החורפים האחרונים שהיו כה קשים?

בינתיים, יש גם לא מעט יופי בחודש הננסי הזה. השקדיות פורחות בשיא הדרן, והעשבים מציגים את צבעם העז לכל דורש. יש משהו חי בתוך מערבולת הטמפרטורה הזו וגם משהו שמבשר את הבאות... אם רק נוכל לעבור גם את סוף השבוע הזה בשלום עם כמה שפחות חללים ירוקים, אולי, רק אולי, יופיע האביב מוקדם יותר השנה ( בוא הביתה, עוד מעט שוב בוקר יזרח ) , יגאל אותנו מגל הקור הזה ונוכל לחזור ולכתוב עוד יותר, על שגשוג ופריחה...

שירת העשבים…

גדילן מצוי

צמח מרפא בעיקר למחלות כבד.

הגדילן המצוי (Silybum marianum או Milk thistle)צמח חד-שנתי‏ ממשפחת המורכבים מצוי אצלנו בעיקר בחורף. עקב עישובינו הרבים לא נוכל לראות את פריחתו המרהיבה אך תמיד נראה אותו מחוץ לגדר שלנו גדל ומתייבש. הוא הצמח הנחקר ביותר בטיפול במחלות כבד. לצמח הגדילן מיוחסות סגולות ריפוי של מחלות שונות, כולל מחלות כבד. הוא שימש כצמח מרפא מימי העת העתיקה לטיפול במחלות כבד ובהכשות נחשים.

פלבונואידים (Flavonoid), סילימרין (Silymarin) וסיליבין (Silybum), הם מרכיבים של צמח הגדילן. הסיליבין נחשב למרכיב הפעיל ביותר והוא גם הנחקר ביותר בכל הנוגע לטיפול במחלות כבד. תפקידו כחומר המגן על הכבד, כחומר נוגד חמצון, כחומר נוגד סרטן המונע תופעות לוואי של כימותרפיה. השימושים העיקריים שלו היום הם כנוגד חמצון, לטיפול תומך טיפול כימותרפי ולטיפול במחלות כבד שונות, בעיקר כטיפול נוסף לדלקת נגיפית מסוג C, שחמת וכבד שומני. כמו כל תוסף מזון זה או אחר, רבים המחקרים בעד ורבים המחקרים נגד וכדאי להכיר את עיקרי המחקרים הקליניים שבוצעו בגדילן מצוי בשנים האחרונות.

הגדילן גדל כצמח בר בישראל ובמדינות אחרות במזרח התיכון. בשנים האחרונות גבר הביקוש לגדילן בתחום הרפואה הטבעית בארץ ובחו"ל, לכן החל גידול חקלאי מסחרי של צמח המרפא

הגבעולים הצעירים אכילים וטעימים לאחר קילוף. אוכלים גם עלים, בין טריים לסלט ובין יבשים לחליטת משקה מעין תה. גם מצעית התפרחת נאכלת. כן נאכלים הזרעים, כשהם קלויים או חיים. השורשים נאכלים לאחר השריה במים לכמה שעות.

ברפואה העממית משמשים עלים מעוכים לטיפול בפצעי-עור, ומיצוי חליטת העלים – לטיפול בדלקת כבד. מחקרים אחרונים מוכיחים שהשמן המופק מהזרעים הוא בעל ערך רב בטיפול בדלקות כבד כרוניות. באירופה ובארה"ב יש פעילות נרחבת של הפקת השמן למטרות רפואיות וקוסמטיות. הזרעים משמשים להמרצת מיץ המרה, ומשרה מהזרעים נחשבת מועילה לטיפול במחלות כבד, צהבת, אבני-מרה ושיעול.

עריכה: אריאל שבת.

מה צפוי לנו השבוע בסל…

מלפפון, עגבניה, שומר, בטטה, סלק, תפו"א, כרוב, קייל/מנגולד, רוקט, בייבי כרישה (רק לקטנים) כוסברה /פטרוזיליה.

בסל הגדול יצטרפו להם…ברוקולי/כרובית, קולורבי, פול, שום ירוק.

אדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אורגניים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות"- עד יום שלישי בשעה 12.00.

לסלים ניתן להוסיף דרך מערכת ההזמנות מוצרים כגון: לחם מחמצת של עמר האופה (ניתן להזמין עד יום שני בערב בלבד), ביצי חופש של מיכל ויעקוב, תמר מג'הול אורגני של שים והוריה, שמן זית של יוחאי ויין של יקב רוזה.

מהמטבח...

המתכון ל"​שומר צלוי ברוטב לימון וחומץ בלסמי" אשר הופיע בעלון נמצא בנפרד באתר תחת "מתכוני שומר למעזים".

בתאבון!

שיהיה לכולנו סוף שבוע של שלג ( חוץ מלעמק הקטן... )

צוות החווה.

כתבות אחרונות

חיפוש לפי תגים

bottom of page