top of page

עלון מס' 99: 26.5.15 - תהיות על כמויות מים בשדה...

מהנעשה בחוות קיימא (מים שקטים חודרים עמוק...)

מהמשרד…

לקראת כל עונה חדשה אנו עסוקים בתכנון שתילות וזריעות. כך, לפניי פסח שתלנו וזרענו את ירקות הקיץ ע"פ כמות הלקוחות הקיימים ובתוספת של לקוחות עתידיים.. עוד מעט, כשהקיץ יבוא במלוא חומו, השדה שלנו יניב ירקות שיספיקו לעוד 30 לקוחות נוספים. נשמח מאוד לעזרתכם! אנא פרסמו אותנו אצל חברים,שכנים ומכרים, שלדעתכם יתאימו לשיטה של סלי הירקות שלנו.

מהשדה…

הימים החמים הגיעו, גרוננו ניחר ורבים מהצמחים בשדה נראים לעת צהריים כנעלבים על חוסר יחס מופגן.

כמובן שהדבר אינו נכון, אבל לך תסביר להם שעוד שעתיים שלוש השמש תרד קצת והכל כבר יראה אחרת, ושמחר בבוקר, לאחר מנת המים היומית שלהם, הם ירגישו זקופי קומה, חזקים וגאים כמו שמעולם לא הרגישו…

מים הם חלק לא קטן (ואפילו מאוד גדול) מהסיפור של השדה בקיץ. אנחנו אומנם ניגשים לברז או למקרר כל פעם שאנו צמאים אך הצמחים בשדה תלויים רק בנו ובחסדי שמיים, ובמקרה של הקיץ הישראלי, בעיקר בנו. אבל מישהו יודע כמה מים החסה אוהבת לשתות? מישהו שאל פעם את החציל מתי הוא צמא?

האמת שכן… ניתן היום לחשב לכל צמח את כמות המים הנדרשת לו לפי אידוי המים היומי, שגם אותו ניתן למדוד די בקלות (ע"י גיגית מים ומדידת כמות המים המתאדים ממנה במהלך היום).

ולפעמים אפילו שואלים את הצמחים עצמם (או את הקרקע מסביבם) מה מצב המים. ישנם כיום מספר דרכים ואמצעים למדוד את מצב המים בקרקע ואפילו ישנה טכנולוגיה חדשה הרגישה לצמח ולתהליכים בו ויודעת לדווח על צרכיו הפיזיים של הצמח (הרגשיים עוד לא) ישירות לחקלאי.

אך כל זה טוב ויפה ל-200 דונמים של תירס או ל-100 דונמים של גזר. אך מה עושים עם שדה בו גדלים 20 גידולים שונים בשלבי התפתחות שונים עם צרכים שונים?

החסה אינה זקוקה לאותה כמות המים כמו התירס שאינו זקוק לאותה כמות המים כמו הפקוס. שתילים חדשים זקוקים לכמות מים קטנה יחסית בתדירות גבוהה לעומת שתילים בוגרים הזקוקים לכמות מים גדולה יותר אך בתדירות נמוכה (על מנת שיעמיקו שורשים…). ומה עם זרעים שנטמנו באדמה? וחציל שדורש מנה כפולה? ועוד ועוד משתנים ושיקולים… אז מה עושים?

בגדול משחקים, מרגישים, בודקים, לומדים ומתפשרים. חוץ מטנסיומטרים (מודדי מתח המים בקרקע שהתחדשנו בהם לאחרונה ואנו עוד לומדים לעבוד איתם) הכלי העיקרי שלנו הן האצבעות שאנו דוחפים לאדמה בניסיון לעמוד על מצבה. בעזרת תחושות האצבע שאנו הולכים ומפתחים אנו מנסים לתת מספיק לבוגרים אבל לא יותר מדי לקטנים (עודף מים הוא לא פחות גרוע…), מספיק מרווח שהמים יגיעו לעומק אבל מספיק תדיר בשביל שהשכבה העליונה תישאר לחה לזריעים שרוצים לנבוט. ובשורה התחתונה מנסים… מנסים ולומדים...

בינתיים אנו מנסים להתרענן ולרענן את השדה גם בשירים, נסו זאת בעצמכם

אז מה צפוי לנו השבוע בסל…

עגבניה, מלפפון, כרישה, קישוא, גזר, בצל יבש, פלפל, מנגולד, בזיל/רוקט, בצל ירוק, פטרוזיליה.

בסל הגדול יצטרפו להם… תפו"א, דלורית, סלק, חסה.

אדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אורגניים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות"- עד יום שלישי בשעה 12.00.

לסלים ניתן להוסיף דרך מערכת ההזמנות מוצרים כגון: לחם מחמצת של עמר האופה (ניתן להזמין עד יום שני בערב בלבד), ביצי חופש של מיכל ויעקוב ויין של יקב רוזה.

מהמטבח...

המתכון ל"סלק מגורד" (מאת הלקוחה ג'יל) אשר הופיע בעלון, נמצא בנפרד באתר תחת "מתכונים חדשים ומעניינים לסלק".

בתאבון!

שיהיה לכולנו סוף שבוע רווי במים, מהברז ואולי אפילו מהשמיים...

צוות החווה.

תיוגים:

כתבות אחרונות

חיפוש לפי תגים

bottom of page