top of page

עלון מס' 53: 2.7.14 - על חום הקיץ בחווה, ביקורו של משה זאבי ומתכון לדלעת...

מהנעשה בחוות קיימא (קיץ בא ושוב זה חם)

מהמשרד…

ללקוחות שאוספים את סלי הירקות מביה"ס אדם:

לאחר ששבוע שעבר סלי הירקות נעלמו כולם מנקודת האיסוף בביה"ס אדם, מיקומם שונה לכניסה לקונסרבטוריון (בתוך בניין בית הספר עצמו), ליד עמדת השומר. יהיה ניתן לאסוף את סלי הירקות בימי חמישי בין 16.30 עד 21.00 .

בשבועות הקרובים אנו נבחן את האפשרות של העברת נקודת האיסוף למקום בטוח יותר ואשר פתוח בשעות יותר ארוכות. אחת האופציות היא הגן הבוטני בשכונת ניות. נעדכן אתכם במידת הצורך ונשמח לשמוע את דעתכם.

מהשדה…

"דעו לכם שהפרחים האלו, כל אותן מרגניות ופעמוניות, הן באמת כמו נשים: כל כך יפות ומרעננות, אי אפשר להסיר מהן את העיניים ולעולם לא תתפסו את כל היופי, משהו חומק מכם. אלוהים, מה לעשות שהיופי הוא בלתי נדלה. אך כאשר הפריחה נגמרת, אז איך לומר זאת? הן די מזניחות את עצמן ( אני מדבר על הפרחים, לא על הנשים) ואילו רצית להיות גס רוח, הייתי אומר שכל אותן פעמוניות ומרגניות נראות כמו שלומפריות. כמה חבל, יפתי החיננית (אני מדבר על פרחים) כמה חבל שהזמן עובר, היופי חולף ורק הגנן ממשיך להתקיים…

הסתיו של הגנן מתחיל כבר במרץ, עם פעמון השלג הראשון שנופל."

קארל צ'אפק, שנת הגנן.

הימים החמים של תחילת השבוע כמעט הכריעו את חקלאי הוואדי שמצאו את עצמם נאנקים תחת השמש הקופחת. אילולא מצאנו נחמה תחת עץ האלון הענק שממול הכניסה לחווה… אילו לא היינו מקררים את קלקר המים מבעוד מועד… אילו לא היינו מכסים את העגבניות והפלפלים ברשתות צל ואילו לא היינו רוכשים מבעוד מועד גזיבו נייד…

הנחמה מגיעה מהשדה שמוכיח לנו עמידות גבוהה למדיי אל מול קרני השמש מלבד אולי לחלק קטן מהמלונים והאבטיחים שזכו לכוויות שמש. עגבניות התמר מככבות בכל סלט של צהריים, המלונים והאבטיחים נקטפים בקצב מסחרר ומצטרפים למחזור הראשון של החציל, לפלפלים הירוקים, לדלעת הערמונים המהודרת, לעגבניות השרי, לכרישה ולבצל הירוק, לחסה,לפטרוזיליה ולכוסברה. הפתעת השבוע- גזרים קטנים ומלאי ארומה, יחד עם גבעוליהם, שנזרעו כחלק מניסוי אביבי בחווה, ייכנסו לסלים הגדולים השבוע.

אנו נפרדים ( בשמחה ובעצב, כל אחד לפי טעמו) מהמחזורים הראשונים של הפקוס והקישואים. ומחכים למחזור השני של אלו שיצטרפו בעוד כחודש וחצי.

השבוע נפל דבר בישיבת החקלאות השבועית שלנו. גילינו להפתעתנו שצריך כבר להתחיל לתכנן את שתילות החורף! להכין את הערוגות ואת עצמנו לעונה הבאה. שיא הקיץ אכן עוד לפנינו, אך הימים מתקצרים בהדרגה ומשפיעים על גידולי הירקות.

ניתן לחלק את הצמחים לשלושה סוגים - צמחי יום ארוך, צמחי יום קצר וצמחים שאינם מושפעים מאורך היום. ההשפעה הניכרת על הצמח נוגעת לשלב הפריחה שלו - הצמחים עוברים משלב הצימוח הרגיל ( וגטטיבי) לשלב הפריחה ( רפרודוקטיבי) בהתאם לסיווגים כצמחי יום ארוך או קצר. כאשר צמח פורח, טעמו משתנה, לרוב הופך להיות מריר או חסר טעם. הכוסברה למשל פורחת כאשר הימים ארוכים ולכן אנו זורעים אותה טיפין טיפין בתקופה זו ונהנים רק מקציר אחד או שניים עד לפריחתה היפה, הבלתי מושגת, המרירה במעט והחולפת במהירות...

מההרים סביב…

ביקורו של משה זאבי המדריך החקלאי שלנו התקיים כמתוכנן‮.‬

הפגישה איתו היתה נעימה‮, ‬אך גם קצת מביכה‮. ‬מה שסיפר על תולדותיו כחקלאי אורגני ועל תולדותיו כאיש חינוך היה מעניין‮. ‬אבל כשחזר שוב ושוב שהעצה היחידה שיש לו היא שננסה בעצמנו‮, ‬היינו מאוכזבים‮. ‬אחרי הכל, הרי מה שביקשנו הוא ללמוד מניסיונם של אחרים‮.‬..

רק כשירדנו עם משה לערוגת העגבניות‮ , ‬הבנו שעצות אפשר לקבל רק היכן שצריך לעשות חישובים של עלות/תועלת‮. ‬מחיר‮, ‬כמות עבודה‮ / ‬משקל היבול‮.‬

כשהראינו לו את פרפרי עש הטבק המסכנים את הפרי‮, ‬הוא נקב בשמו של התרסיס‮ (‬האורגני‮) ‬שיכול לחסל אותם‮, ‬וגם הראה לנו שלצידם נמצאים החרקים הטורפים אותם‮. ‬שאמנם לא ממש אפשר לסמוך עליהם‮, אבל אסור לשכוח שהם ימותו מרעב אם נמית את העש‮, ‬מה שיעניק לכנימה הפוגעת בתרד חיים של‮ ‬שלווה‮ ללא אויבים טבעיים. ‬ושאם נחשוב על מספרם הזעום של העשים‮, ‬אולי יהיה מוצדק לדחות את ההחלטה‮, ‬כל עוד אינם הופכים להמון רב‮.‬

הבנו שאין לנו ברירה לנסות לבד‮, ‬אלא גם להחליט לבד אם הצלחנו‮ או לאו.‬

זה לקח יום-יומיים עד שעברנו מהעגבניות לחקלאים הצעירים, ‬מהצלחה שאינה נמדדת רק בכמות של עגבניות‮, להצלחה שנמדדת בחוויה‮. ‬ורק אז יכולנו לחשוב‮,‬‮ ‬שחוויה של הצלחה אפשר להשיג גם בסתם חווה חקלאית‮, ‬ואפילו בפתיחת מאפיית פיצות‮.‬

שאין ביניהם הבדל‮, ‬אם המטרה היא החוויה‮. ‬אבל יש הבדל גדול אם רואים בחוויה רק שלב בדרך להינתק מהתלות באוטוריטה חיצונית שתתייג אותם ככישלון או כהצלחה‮.‬

אנחנו אסירי תודה למשה שסמך עלינו שנבין בעצמנו שהוא מדבר לא רק על עגבניות‮.‬

אז מה צפוי לנו השבוע בסל…

עגבניה, פקוס/מלפפון , פלפל ירוק/ אדום, קישוא בהיר/זוקיני/עגול, חציל ,אבטיח, דלעת נאפולי/ דלעת ערמונים, כרישה, חסה, נענע/ בזיליקום/ טימין, ופטרוזיליה/ כוסברה.

ובסל הגדול יצטרפו להם… שרי, מלון, תרד, מיני גזר

(באדום מסומנים הירקות שאנו נשלים השבוע ממגדלים אחרים על מנת לשמור על סל מאוזן ועשיר).

לשינויים ובקשות מיוחדות אנא הכנסו לאתר האינטרנט של קיימא ומשם לחצו על "כניסה ללקוחות".

מהמטבח…

המתכון ל"דלעת צלויה בתנור" אשר הופיע בעלון נמצא בנפרד באתר תחת "מתכוני דלעת".

שיהיה לכולנו סוף שבוע שבו הולכים לים...

צוות החווה.

כתבות אחרונות

חיפוש לפי תגים

bottom of page